Türk Anayasa yapısında bireysel başvuru
The status of individual complaint to the constitutional court in Turkish judicial review system
- Tez No: 325007
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Individual Application, Constitutional Complaint, Principle of rule of law, Constitutional Court, Fundamental Rights and Freedoms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Anayasamızın 2. maddesinegöre Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmanın en önemli yükümlülüğü temel hak ve hürriyetleri vatandaşlara sağlamak kadar bu haklar için koruyu tedbirler almaktır. Türkiye Cumhuriyeti de bu yükümlülüğü gereği bireysel başvuru yolunu kendi iç hukukunda tanımış ve buna istinaden 23 Eylül 2012'den itibaren tarihinde ilk defa bireysel başvuru Türkiye Cumhuriyeti'nde uygulanacaktır. Bu çalışmada ise daha önce ülkemizde uygulaması olmayan bireysel başvuru yolu tanıtılacak ve bireysel başvurunun gerek usulünde gerek esastan incelemesinde karşılaşabilecek durumlar incelenecektir. Ayrıca Türkiye'de bireysel başvurunun kabul edilmesinin arkasındaki sebeplere ve bireysel başvuru uygulamaya geçtikten sonra ülkemiz adına oluşması muhtemel olumlu ve olumsuz etkilere değinilecektir. Bu hususların yanı sıra diğer ülkelerdeki bireysel başvuru uygulamaları ile ülkemizdeki bireysel başvuru uygulamalarını karşılaştıracak ve değerlendirilecektir.Bireysel başvurunun usul ve şekli esasları ne olursa olsun, ülkemizdeki bireysel başvurunun uygulanma sebeplerinin özünde temel hak ve hürriyetlerin korunmaktan uzak olduğunun düşünülmesi vardır.Şüphesiz bireysel başvuru müessesesi uygulamada gerek demokratik bir devlet olma yönünde, gerek hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır.AnahtarKelimeler:1.BireyselBaşvuru2.AnayasaŞikâyeti3.HukukDevletiİlkesi4.AnayasaMahkemesi5.TemelHakveÖzgürlükler
Özet (Çeviri)
The second article of the Turkish constitution pronounces that Turkish Republic is governed by the rule of law. Being a state governed by the rule of law requires not only providing citizens with fundamental rights and freedoms, but also taking measures to safeguard them. To meet this requirement Turkish Constitution was amended in 2010 introducing the right of individual recourse to the Constitutional Court as a component of legal system. This amendment is to take effect as of 23rd of September, 2012. In this paper, the individual complaint application which didn?t exist previously in legal system is explicated, and its procedures and content are examined. Furthermore, the rationale behind this amendment and possible positive and negative results of this application for the country is touched upon. Also, the applications of individual complaint to the constitutional court in various countries and in Turkey is compared and evaluated.Whatsoever the procedural or formal principles of this application, the core rationale behind adoption of this application is the thought that fundamental rights and freedoms were not being safeguarded adequately. Undoubtedly, this application is to have outcomes both securing a democratic structure and safeguarding rights and freedoms.