Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere sosyal beceri öğretiminde temel tepki ve fırsat öğretim yöntemleriyle yapılan öğretim uygulamalarının karşılaştırılması
- Tez No: 767549
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Sosyal Beceriler, Temel Tepki Öğretim Yöntemi, Fırsat Öğretim Yöntemi, Autism Spectrum Disorder, Social Skills, Pivotal Response Treatment, İncidental Teaching
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı; otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere sosyal beceri öğretiminde temel tepki ve fırsat öğretim yöntemleriyle yapılan öğretim uygulamalarının etkililik ve verimlilik açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Bu araştırma tek-denekli araştırma yöntemlerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma başlama düzeyi ve deney süreci olmak üzere iki ana unsurdan oluşmaktadır. Araştırmaya iki otizm spektrum bozukluğu olan öğrenci katılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni sosyal beceriler (teşekkür etme becerisi ve lütfen deme becerisi) öğretimidir. Bağımsız değişkeni ise temel tepki ve fırsat öğretim yöntemleri doğrultusunda hazırlanmış olan öğretim planıdır. Araştırmanın verilerinin toplanabilmesi için; anne-baba izin formu, öğretmen gönüllü katılım formu, pekiştireç belirleme formu, başlama düzeyi veri kayıt formu, temel tepki ve fırsat öğretim yöntemleriyle öğretim yapılırken öğretimdeki ilerlemelerin kaydedilmesi için yoklama, izleme veri kayıt formları, genelleme veri kayıt formu, gözlemciler arası veri kayıt formu, uygulama güvenirliliği kayıt formu, öğretmen ve anne-baba sosyal geçerlik görüşme formu kullanılmıştır. Uygulanacak yöntemler doğrultusunda öğretim planları hazırlanmış ve katılımcı öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilmiş olan veriler grafiksel analiz yolu ile elde edilmiş ve görsel olarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcı öğrencilere sosyal beceriler kazandırılmasında hem temel tepki öğretim yönteminin hem de fırsat öğretim yönteminin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak verimlilik bulgularına baktığımıza temel tepki öğretim yönteminin fırsat öğretim yöntemine oranla daha verimli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Temel tepki ve fırsat öğretim yöntemleri kullanılarak sosyal beceri öğretimi oturumlarında 2, 3 ve 4. haftalarda da kalıcılığını koruduğu sonucuna varılmıştır. Temel tepki öğretim yöntemi kullanılarak sunulan sosyal becerilerde her iki öğrencinin de farklı ortam ve kişilere genelleyebildikleri ancak fırsat öğretim yönteminde her iki öğreticinin farklı kişi ve ortamlara genelleme yapamadıkları fakat ilk oturuma nazaran ilerleme gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sosyal geçerlilik verilerine bakıldığında ise annebaba ve öğretmenin araştırma hakkında olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to determine whether the teaching practices made with basic responce and opportunity teaching methods in social skills teaching to students with autism spectrum disorder differ in terms of effectiveness and efficiency. This research was carried out using the adaptive alternate applications model, which is one of the single-subject research merhods. The research consists of two main elements: the initiation level and the experimental process. Two students with autism spectrum disorder participated in the study. The dependent variable of the research is the teaching of social skills (the ability to say thank you and the ability to say please). The independent variable is the teaching plan prepared in live with the basic response and opportunity teaching merhods. In order to collect the data of the research; Parent consent form, teacher voluntary participation form, reinforcer determination form, baseline data registration form, attendance to record progress in teaching while teaching with basic response ans opportunity teaching merhods, monitoring data registration form, inter-observer data registration form, application reliability registration form, teacher and parent social validity interview form were used. Teaching plans were prepared in line with the merhods to be applied and applied to the participant student. The data obtained at the end of the research were obtained through graphical analysis and presented visually. According to the findings obtained as a result of the research; It was concluded that both the basic response teaching methos and the opportunity teaching methos were effective in gaining social skills to the participant students. However, when we look at the productivity findings, it is concluded that the basic response teaching method is more efficient than the opportunity teaching merhod. It was concluded that by using basic reaction and opportunity teaching methods, it maintained its permanence in the 2nd, 3rd and 4th weeks of the social skilld teaching sessions. It was concluded that both students were able to generalize to different environments and people in the social skills presented using the basic response teaching method, but both teachers could not generalize to different people and environments in the opportunity teaching merhod, but they showed progress compared to the first session. When the social validity data of the research were examined, it was seen that the parents and teachers had positive opinions about the research.