Farklı risk grubundaki ergenlerin öznel iyi oluşlarının yordayıcısı olarak psikolojik sağlamlık koruyucu faktörleri
- Tez No: 767583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlerde Öznel İyi Oluş, Psikolojik Sağlamlık, Psikolojik Sağlamlık Koruyucu Faktörler, Resilience, Resilience Protective Factors, Subjective Well-Being İn Adolescents
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı risk grubundaki ergenlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile öznel iyi oluşları arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlık koruyucu faktörlerinin moderatör rolünü incelemektir. Çalışmanın diğer amacı ise, psikolojik sağlamlık koruyucu faktörlerin, farklı risk grubundaki ergenlerin öznel iyi oluşlarını ne güçlükle yordadığını incelmektir. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitimöğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ortaokul ve liselerinde öğrenim gören yaşları 12 ile 17 (SS:1,78) arasında değişen toplam 425 (Kız=261, Erkek=164) ergen oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında; Sosyo Demografik Bilgiler Formu, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-12, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Psikolojik Sağlamlık İçin Koruyucu Faktörler Ölçeği doldurulması istenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 26 ve Amos 23 programı kullanılmıştır. Verilerin normallik dağılımını sağlaması sonucu, veriler parametrik testler ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre farklı risk grubundaki ergenlerin psikolojik sağlamlık koruyucu faktörleri ile öznel iyi oluşları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki vardır. Ayrıca bu ilişkide psikolojik sağlamlık koruyucu faktörlerin, öznel iyi oluş ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide moderatör etkisi bulunmamıştır. Sonuçlar pozitif psikoloji kapsamında ergenler ve uygulamacılar için, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çalışma sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the moderator role of resilience protective factors in the relationship between resilience levels and subjective well-being of adolescents in different risk groups. The other aim of the study is to examine the difficulty with which psychological soundness protective factors predict the subjective well-being of adolescents in different risk groups . The study group of the research consists of a total of 425 (Girl=261, Male=164) adolescents aged between 12 and 17 who study in secondary and high schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) in the 2021-2022 academic year. In the scope of the research; Socio-Demographical Information Form, Child and Adolescent Resilience Scale-12, Subjective Well-Being Scale Protective Factors Scale for Psychological Resilience. SPSS 26 and Amos 23 programs were used to analyze the data. As a result of ensuring the normality distribution of the data, the data were analyzed by parametric tests. According to the findings obtained, there is a positive significant relationship between the protective factors of psychological Decency and subjective well-being of adolescents in different risk groups. In addition, the protective factors of psychological Decency in this relationship did not have a moderating effect on the relationship between subjective well-being and psychological decency. According to the findings, there is a relationship between the psychological resilience levels of adolescents in different risk groups and their subjective well-being. In addition, there was no moderator effect of resilience protective factors in this relationship. The results are discussed for adolescents and practitioners within the scope of positive psychology.