Ekinözü İçmeleri'nin fiziksel-jeokimyasal özellikleri ve kökeni
Physical-geochemical properties and origin of Ekinözü Springs
- Tez No: 767689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİCAN KOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baheoloji, Radon Gazı, Potansiyel Hidrojen, Madde Miktarı, Elektriksel İletkenlik, Baheology, Radon Gas, Potential Hydrogen, Dissolved, Electrical Conductivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez çalışmasında Kahramanmaraş ili Ekinözü ilçesi İçmeler mevkiinin jeoloji ve hidrojeoloji etüdü yapılarak içme suyunun fiziksel-jeokimyasal özellikleri ortaya konmuş, koruma alanları ve bu alanların korunması için gerekli tedbirlerin alınması önerilmiş, içmece suyundan faydalanma imkânlarını artırmanın yolları incelenmiştir. Bu çalışmada alan içindeki sondaj kuyularının kuyu tabanı, statik ve dinamik seviyeleri, potansiyel hidrojenleri (pH), elektriksel iletkenlikleri (EC), sıcaklıkları (T), madde miktarları (TDS) ve tatları belirlenmiştir. Kaynaklardan çıkan mineralli suların kimyasal değerleri saptanmış, çalışma alanı içerisinde bulunan 44 adet derin kuyunun, 5 değişik lokasyonda bulunan doğal kaynaklı mineralli suyun ve 17 noktadaki kaynak sularının fiziksel özellikleri ölçülmüştür. Doğal kaynaklı mineralli suların kaynaklarının korunmasına yönelik olarak koruma alanları belirlenmiş ve çalışma alanının jeoloji haritası yapılmıştır. Saha çalışmaları 2016 yılının Nisan, Mayıs, Haziran aylarında yapılmıştır. Sahadaki genel Jeolojik-morfolojik yapıyı tanıyabilmek için arazide gözlemler yapılmış arazi çalışmaları ile elde edilen tüm veriler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda alınan kil örneğinin mineraloji-petrografi, jeokimyasal analizi Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezine yaptırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the physical and geochemical properties of drinking water were revealed by making geological and hydrogeological studies of İçmeler locality in Ekinözü district of Kahramanmaraş, conservation areas and necessary measures to protect these areas were suggested, and ways to increase the opportunities to benefit from drinking water were examined. In this study, well bottom, static and dynamic levels, potential hydrogens (pH), electrical conductivity (EC), temperatures (T), substance amounts (TDS) and flavors of boreholes in the area were determined. The chemical values of the mineral waters coming out of the springs were determined, and the physical properties of 44 deep wells in the study area, natural sourced mineral water in 5 different locations and spring waters in 17 points were measured. Conservation areas were determined for the protection of the sources of naturally sourced mineral waters and the geological map of the study area was made. Field studies were carried out in April, May and June 2016. In order to recognize the general geological-morphological structure in the field, observations were made in the field and all data obtained from field studies were evaluated. In this context, the mineralogypetrography and geochemical analysis of the clay sample was made by Ankara University Earth Sciences Application and Research Center.