Recognizing artificial intelligence as the inventor in Patent Law
Yapay zekanın Patent Hukukunda buluşçu olarak tanınması
- Tez No: 768122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Patent Hukuku, Yapay Zeka(YZ), YZ 'nin buluşçu olması, literatürdeki YZ buluşları, Stephen Tahler'ın DABUS'u, John Koza'nın Invention Machine'i, Dünyada DABUS Davası, Patent Law, Artificial Intelligence(AI), Inventorship of AI, AI inventions in the literature, Stephen Taheler's DABUS, John Koza's Invention Machine, Worldwide DABUS Case
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yapay zeka (YZ) alanındaki teknolojik gelişmeler, yapay zekayı her geçen gün insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline getirmektedir. Hal böyle olunca da Yapay Zeka sistemlerinin buluşları ve bunların Patent Hukukundaki hukuki statüsünün tartışılması gündeme gelmektedir. Yapay Zeka sistemlerinin buluş sürecindeki rolünü anlamak ve belirlemek için Yapay Zeka, Makine Öğrenimi, Derin Öğrenme, Sinir Ağları ve diğer bilgisayar bilimi terminolojilerinin tezimizde tanımlanması gerekli olmuştur. Yapay zeka sistemlerinde derinlik kazandıktan sonra, mevcut teknolojide yapay zekanın buluşçu olup olamayacağını tartışacağız. Yapay zeka sistemleri, bugün ve öngörülebilir gelecek için patent buluş süreci için yararlı araçlardır. YZ ile patent hukukunun geleceği nasıl olacaktır? YZ, buluşçu olarak tanınabilir mi? Olumlu ve olumsuz perspektifteki argümanlar nelerdir? Yapay Zeka Patent Hukukunda buluşçu olarak tanınabilir mi; Tatmin edici bir sonuca ulaşana dek bu soruyu tekrar tekrar sorma gereği doğmuştur. Sonuca ulaşırken literatürdeki sınırlı sayıdaki yapay zeka buluşlarını listelemeyi ve gözden geçirmeyi de önemli gördük. Tezimizde inceleyeceğimiz yapay zeka buluşları:1. John Koza'nın“Buluş Makinesi”nden Devre Tasarımları, 2.“Creativity Machine”den“Oral-B Cross Action Diş Fırçası”, 3.“Yarışma Galibi Watson'un Jeopardy'inden ”Yemek Tarifi“, 4. Hitachi Firmasından ”Nose Cone“, 5.Stephen Thaler' in DABUS' undan ”Fraktal Gıda Kabı“ ve ”Geliştirilmiş dikkat çekmek için cihazlar ve yöntemler“ isimli buluşlar, 6. NASA anteni, 7. Siemens'ten araba süspansiyonu ”Digital Twin", 8. Tıp alanında Robot Eve.
Özet (Çeviri)
Technological developments in the field of artificial intelligence (AI) make artificial intelligence an inseparable part of human life day by day. As such, it comes to the fore to discuss the inventions of Artificial Intelligent systems and their legal status in Patent Law. Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning, Neural Networks and other computer science terminology shall be defined in our thesis in order to understand and determine the role of Artificial Intelligence systems in the invention process. After gaining depth in AI systems, we will discuss inventorship of AI in the current state of art.AI systems are useful tools for patent invention process, for today and for the foreseeable future.“Can AI Invent?”How will be the future of patent law with AI? Can AI be recognized as Inventor? What are the arguments in positive and negative perspective? Can AI Be Recognized as Inventor in Patent Law; Are the questions we ask again and again until we reach a satisfactory conclusion. While approaching the conclusion, we also considered it important to list and review the limited number of AI inventions in the literature. The AI inventions that we will examine in our thesis are:1. Circuit Designs By John Koza's“Invention Machine”, 2.“Oral-B Cross Action Tooth Brush”by“Creativity Machine”, 3.“Food Receipt”By Contest Winner Watson's Jeopardy, 4.“Nose Cone”by Hitachi Company, 5.“Fractal Food Container”and“Devices and methods for attracting enhanced attention”by Stephen Thaler's DABUS, 6. The NASA antenna, 7. Digital Twin, car suspension by Siemens, 8. Robot Eve, in medical field.