Tenisçilerde 12 haftalık denge antrenmanının anaerobik güç üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 12 weeks of balance training on anaerobic strength in tennis players
  1. Tez No: 768250
  2. Yazar: ŞABAN TİDİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAŞKIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS GÜR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAHBUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, Denge, Anaerobik güç, Tennis, Balance, Anaerobic power
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada tenis sporcularında denge egzersizlerinin anaerobik güç üzerine etkisi incelendi. Çalışmaya deney grubu olarak 20 ve kontrol grubu olarak 20 kişi katıldı. Çalışmaya dahil edilen bireyler en az 3 yıldır tenis oynayan bireylerden oluşturuldu. Deney grubuna 12 hafta denge egzersizi uygulandı. Kontrol grubuna ise herhangi bir program uygulanmadı. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edildi. Normal dağılım gösteren bağımsız grupların grup içi karşılaştırılmasında Paired Simple T testi kullanıldı. Elde edilen sonuçlarda 12 hafta boyunca denge egzersizi uygulanan deney grubunun öntest ve sontest anaerobik güç performans değerlerinde istatiksel açıdan anlamlı artışlar elde edildi. Denge egzersizi uygulanmayan kontrol grubunun öntest ve sontest değerleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç olarak belirli bir program dahilinde uygulanan denge egzersizlerinin bireylerin fiziksel ve fizyolojik performanslarına önemli katkılar sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of balance exercises on anaerobic power in tennis players was investigated. 20 people as the experimental group and 20 people as the control group participated in the study. The individuals included in the study were composed of individuals who have been playing tennis for at least 3 years. Balance exercise was applied to the experimental group for 12 weeks. No program was applied to the control group. The obtained data were analyzed in the SPSS package program. Paired Simple T test was used for the comparison of normally distributed independent groups within groups. As a result, statistically significant increases were obtained in the pretest and posttest anaerobic power performance values of the experimental group, which was applied balance exercise for 12 weeks. There was no significant difference between the pretest and posttest values of the control group that did not apply balance exercise. As a result, it can be said that balance exercises applied within a certain program will make significant contributions to the physical and physiological performance of individuals.