Mavisel Yener'in hikâyelerinin değerler eğitimi bağlamında incelenmesi ve ortaokul Türkçe ders kitapları için metin önerileri
Analysis of Mavisel Yener's stories within the context of values education and text recommendations for secondary school Turkish textbooks
- Tez No: 768377
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, hikâye, Türkçe dersi, değer eğitimi, Mavisel Yener, Turkish education, story, Turkish lesson, value education, Mavisel Yener
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın amacı Mavisel Yener'in hikâyelerinin Millî Eğitim Bakanlığı Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yayınlanan on kök değer bağlamında incelenerek Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın genel amaçları ve kazanımları doğrultusunda ortaokul Türkçe ders kitapları için metin önerilerinde bulunmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden“doküman taraması”yapılmıştır. Doküman taraması neticesinde fişlenen değerlerin analizinde“betimsel analiz”uygulanmıştır. Öncelikle Mavisel Yener'in tesadüf örneklem ile belirlenen 15 hikâye kitabına ulaşılmıştır. Verilerin analizi sürecinde tarama yöntemiyle belirlenen değerler ayrı başlıklar altında ele alınmış ve tablolarda frekansları verilmiştir. Her değer için ayrı ayrı hazırlanan tablolarda, değerlerin işlendiği eserler, eserlerin sayfa numaraları, işlenme sıklıkları verilmiştir. Ayrıca her değer için kavramsal açıklamalara yer verilerek değerin toplumu oluşturan bireyler için önemine değinilmiştir. Tablolarda değerlerle ilgili verilen sayısal veriler doğrudan alıntılarla örneklendirilerek desteklenmiş ve yorumlanmış. En yüksek frekansa sahip on kök değere ait hikâyeler, Türkçe Öğretmeni 10 uzman tarafından taşıdığı düşünülen değerler ve okuma metinlerinde bulunması gereken özellikler yönünden standart görüşme formlarıyla değerlendirilmiştir. Bu aşamada“Ders Kitabındaki Okuma Metninde Bulunması Gereken Özelliklerle İlgili Görüş Formu”ve“Değerlere Yönelik Uzman Görüş Formu”adlı iki farklı görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler nicel olarak değerlendirilmiş, frekans tabloları oluşturulmuştur. Araştırmanın problem sorularına bağlı olarak ulaşılan sonuçlar şu şekildedir: Mavisel Yener'in eserlerinde 2019 Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan on kök değere yer verildiği tespit edilmiştir. Mavisel Yener'in eserlerinde sevgi değeri (f=94),“yardımseverlik”değeri (f=57),“sorumluluk”değeri (f=66),“saygı”değeri (f=37),“dostluk”değeri (f=37),“öz denetim”değeri (f=32),“dürüstlük”değeri (f=20),“sabır”değeri (f=12),“vatanseverlik”değeri (f=12) ,“adalet”değeri (f=5) tespit edilmiştir.Mavisel Yener'in incelenen hikâyelerinin değer eğitimi için zengin olduğu, eserlerinde on kök değere yer verdiği söylenebilir. Eserlerin 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan Türkçe ders kitaplarındaki metinlerde bulunması gereken özellikler bakımından ise, Türkçe Öğretmeni 10 uzman görüşü neticesinde testin hem fikirlik yüzdesi %50'nin üzerinde uyum sağladığı için Mavisel Yener'in eserlerinin ortaokul Türkçe ders kitaplarında kullanılabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine Mavisel Yener's stories in the context of ten root values published in the Ministry of National Education Turkish Lesson Curriculum and to make text suggestions for secondary school Turkish textbooks in line with the general objectives and achievements of the Turkish Lesson Curriculum. In the study,“document scanning”, one of the qualitative research methods, was used.“Descriptive analysis”was applied in the analysis of the recorded values as a result of the document scanning. First of all, 15 story books of Mavisel Yener, which were determined by random sampling, were reached. During the analysis of the data, the values determined by the scanning method are discussed under separate headings and their frequencies are given in the tables. In the tables prepared separately for each value, the works in which the values are processed, the page numbers of the works and the frequency of their processing are given. In addition, by giving conceptual explanations for each value, the importance of the value for the individuals who make up the society is mentioned. The numerical data given about the values in the tables are supported and interpreted by exemplifying with direct quotations. The stories of the ten root values with the highest frequency were evaluated with standard interview forms by 10 Turkish language teachers in terms of the values they are thought to have and the features that should be found in the reading texts. At this stage, two different interview forms were used, namely“Opinion Form Regarding the Features Required in the Reading Text in the Textbook”and“Expert Opinion Form for Values”. The obtained data were evaluated quantitatively and frequency tables were created. The results reached depending on the problem questions of the research are as follows: It has been determined that Mavisel Yener's works include ten root values in the 2019 Turkish Curriculum. In Mavisel Yener's works, love value (f=94),“helpfulness”value (f=57),“responsibility”value (f=66),“respect”value (f=37),“friendship”value (f= 37),“self-control”value (f=32),“honesty”value (f=20),“patience”value (f=12),“patriotism”value (f=12) ,“justice”value (f) =5) was detected. It can be said that Mavisel Yener's analyzed stories are rich for values education, and she includes ten root values in her works. In terms of the features that the works should have in the texts in the Turkish textbooks included in the 2019 Turkish Lesson Curriculum, it can be concluded that Mavisel Yener's works can be used in secondary school Turkish textbooks, as the percentage of agreement in the test is above 50% as a result of the opinions of 10 experts from the Turkish Language Teacher.