Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri: Türkiye örneği
Effects of Information and Communication Technologies on economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 768392
  2. Yazar: BERİVAN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEKİP YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Information and Communication Technologies, Economic Growth, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sürdürülebilir ekonomik büyüme ülkelerin en temel iktisadi hedefleri arasında sayılmaktadır. Bilgi ekonomisi, toplumların yeryüzünde yaşamaya başladıkları andan itibaren, istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için geçirmiş oldukları gelişim ve değişimin son safhasını oluşturmaktadır. Bu kapsamda bilgi ekonomisinin önemli bir bileşeni olarak bilinen Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT), günümüzde ekonomik büyümenin önemli bir belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Söz konusu teknolojilerin kullanımı ülkelerde, verimlilik oranlarında artışa ve maliyet oranlarında da düşüşe yol açmakta ve sonuç olarak pozitif dışsallık yaratarak verimlilik oranındaki artış yoluyla ekonomik büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmada, son yıllarda önemi giderek artan BİT konu edilmekte ve BİT ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin ampirik açıdan incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla çalışmada, Türkiye'de BİT ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki, zaman serisi metodolojisi kullanılarak ekonometrik açıdan incelenmektedir. Çalışmada, Türkiye'de BİT'in ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini incelemek üzere Cobb Douglas toplam üretim fonksiyonuna dayalı olarak tanımlanan ekonometrik modeller, zaman serisi analizi kapsamında ve 1990-2020 dönemi için analiz edilmektedir. Analiz sonucunda Türkiye'de, inceleme döneminde BİT'in ekonomik büyümeyi pozitif ve istatistiki açıdan anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen söz konusu ampirik bulgular, BİT kullanımının arttırılmasını sağlamak amacıyla devlet tarafından gerekli alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve özel kesiminde söz konusu alanda yatırım yapması konusunda teşvik edilmesinin Türkiye'de sürdürülebilir bir ekonomik büyüme performansının sağlanabilmesi için oldukça gerekli olduğu sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainable economic growth is considered among the most basic economic goals of the countries. The knowledge economy constitutes the last stage of development and change that societies have undergone to meet their demands and needs from the moment they began to live on earth. In this context, Information and Communication Technologies (ICT), known as an important component of the knowledge economy, is today accepted as an important determinant of economic growth. The usage of these technologies leads to an increase in productivity rates and a decrease in cost rates in countries, and as a result, it accelerates economic growth through an increase in productivity by creating positive externalities. From this point of view, this study focuses on ICT, which has become increasingly important in recent years, and aims to empirically examine the relationship between ICT and the economic growth. For this purpose, in this study, the relationship between ICT and economic growth in Turkey is analyzed econometrically using time series methodology. In the study, econometric models defined based on the Cobb Douglas total production function are analyzed within the scope of time series analysis and for the period 1990-2020 to examine the effects of ICT on economic growth in Turkey. As a result of the analysis, it has been determined that ICT has a positive and statistically significant effect on economic growth in Turkey during the review period. The aforementioned empirical findings obtained in the study reveal that the realization of the necessary infrastructure investments by the state in order to increase the use of ICT and the encouragement of the private sector to invest in the aforementioned area are quite necessary for a sustainable economic growth performance in Turkey.