Benzil metakrilat ile stiren kopolimerlerinin termal davranışları üzerine grafitin etkisi
Effect of graphite on the thermal behavior of benzyl methacrylate and styrene copolymers
  1. Tez No: 768398
  2. Yazar: TANER CEBE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE BARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzil metakrilat, Grafit, Kompozit, Termal özellik, Aktivasyon enerjisi, Benzyl methacrylate, Graphite, Composite, thermal property, Activation ener
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada benzil metakrilat (BzMA) ile stiren (St) nin homopolimerleri ve P(BzMA 0.17, 0.33, 0.64-ko-St) kopolimerleri 1,4-dioksan çözücüsü içerisinde BPO başlatıcısı varlığında 65 0C'de serbest radikalik polimerizasyon yöntemiyle sentezlendi. Kopolimerlerin yapısı 1H-NMR, FT-IR, TGA ve DTA teknikleriyle karakterize edildi. Sentezlenen P(BzMA0.33-ko-St) kopolimerinin grafitle ağırlıkça %1, %5 ve %10 oranında kompozitleri çözeltide birleştirme yöntemiyle hazırlandı. Kopolimer ve kompozitlerin TGA-DTA ikili sistemiyle termal kararlılıkları ve camsı geçiş sıcaklıkları karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları homopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları arasında bulundu. Kompozitlerin camsı geçiş sıcaklıkları ise artan grafit oranı ile arttı. P(BzMA0.33-ko-St) kopolimeri ve P(BzMA0.33-ko-St)/G %5 kompozitinin termal bozunma kinetikleri incelenerek ortalama aktivasyon enerjileri FWO ve KAS yöntemleriyle belirlendi. P(BzMA0.33-ko-St) kopolimerinin aktivasyon enerjisi FWO ve KAS yöntemine göre sırasıyla 148,898 ve 146.431 kJ/mol olarak belirlenirken, P(BzMA0.33-ko-St)/G %5 kompoziti için bu değer 186,545 ve 185.668 kJ/mol olarak belirlendi. Kopolimer ve kompozitlerin dielektrik özellikleri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, homopolymers of benzyl methacrylate (BzMA) and styrene (St) and P(BzMA0.17, 0.33, 0.64-co-St) copolymers were synthesized by free radical polymerization method at 65°C in the presence of BPO initiator in 1,4-dioxane solvent. The structure of the copolymers was characterized by 1H-NMR, FT-IR, TGA and DTA techniques. Composites of the synthesized P(BzMA0.33-co-St) copolymer with graphite at 1%, 5% and 10% by mass were prepared by solvent casting method. Thermal stability and glass transition temperatures of copolymers and composites with TGA-DTA binary system were investigated comparatively. The glass transition temperatures of the copolymers were found to be between the glass transition temperatures of the homopolymers. Glass transition temperatures of the composites increased with increasing graphite ratio. The thermal degradation kinetics of P(BzMA0.33-ko-St) copolymer and P(BzMA0.33-ko-St)/G %5 composite were examined and their average activation energies were determined by FWO and KAS methods. While the activation energy of the P(BzMA0.33-ko-St) copolymer was determined according to the FWO and KAS method as 148,898 and 146,431 kJ/mol, respectively, this value was determined as 186.545 and 185,668 kJ/mol for the P(BzMA0.33-ko-St)/G %5 composite. Dielectric properties of copolymers and composites were investigated.