The effects of emergency remote teaching on learner autonomy and self-efficacy perceptions of high school EFL students
Acil uzaktan öğretimin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin özerkliğine ve özyeterlilik algılarına etkisi
- Tez No: 768425
- Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Acil uzaktan öğretim, öğrenen özerkliği, özyeterlilik algıları, yabancı dil olarak İngilizce sınıfları, ortaöğretim öğrencileri, Emergency remote teaching, learner autonomy, self-efficacy perceptions, EFL classes, high school students
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsanlar Covid-19 salgınından dolayı olağanüstü günler yaşamaktadır. İnsanların sosyalleşme, alışveriş yapış şekilleri, öğretmenlerin öğretme, öğrencilerin ise öğrenme yolları, kısaca insanların yaşayış şekilleri 2020'nin bahar aylarında Covid-19'un dünya geneli bir salgın olmasından beri değişikliğe uğramıştır. Birçok işte günlük hayat farklı bir yol, başka bir deyişle çevirimiçi bir yol izlemeye başladı. İnsanlar arasındaki fiziksel teması azaltma gerekliliği yüzünden ve böylece salgının yayılışını önlemek için birçok ülke insanları evde tutmak için bazı kurallar ve önerileri hayata geçirmek zorunda kaldı. Böylece fiziksel olarak okula ara verilmesi; internet bağlantıları, çevirimiçi sosyal ağlar ve öğrenim yönetim sistemlerinden oluşan acil uzaktan öğretime geçilmesi gerçekleşti. Okulların ilk kapandığı dönemdeki pandeminin ilk safhalarında, acil uzaktan öğrenim ve öğretime geçiş Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere birçok ülke için o kadar sorunsuz gerçekleşmedi. Bu durum öğrenciler arasında bireyselciliğin artmasına sebep oldu ve öğrenen özerkliği ve öz yeterlik gibi bireysel faktörler öğrencilerin evde dil öğrenimlerine devam edebilmesi için çok önem kazandı. Bu vaka incelemesi çalışması özellikle acil uzaktan öğretimin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen lise öğrencilerinin öğrenen özerkliğine ve öz yeterliklerine etkisini incelemektedir. Bu çalışma, 15 haftalık uzaktan öğretim ve öğrenim sürecinin öncesinde ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu özerklik ve öz yeterlik algılarına odaklanmaktadır ve önemli bir değişim olup olmadığını öğrenmek için sonuçları karşılaştırmaktadır. Çalışma ayrıca öğrencilerin acil uzaktan öğretim ile ilgili görüş ve düşüncelerine odaklanmaktadır. Bu çalışmada, araştırma, karma tasarım konseptlerinden açımlayıcı sıralı deseniyle tasarlanmıştır. Öğrencilerin özerklik ve öz yeterlik algılarını araştırmak için özerklik öğrenen anketi ve öz yeterlik anketi, amaca yönelik örneklendirme metoduyla seçilmiş 109 Türk lise öğrencisine uygulanacaktır. Her iki anket de 15 hafta sürecek olan acil uzaktan öğretim sürecinin başında ve sonunda uygulanacaktır. Anketlere verdikleri cevaplara bağlı olarak seçilen 20 öğrenci ile süreci derinlemesine anlayabilmek için anketlerden sonra araştırmacı tarafından mülakat yapılmıştır. Çalışmadaki nicel verileri analiz etmek için SPSS 25.0 kullanılmıştır. Öte yandan, nitel veriler için ise içerik analizi uygulanmıştır. Detaylı veri analizi, acil uzaktan öğretim sürecinin, ilk ve son test sonuçları düşünüldüğünde, öğrencilerin öğrenen özerkliği ve öz yeterlik algılarındaki belirli maddeler üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrenen özerkliği ve öz yeterlik birbiriyle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Sınırlı sayıdaki olumlu görüşlerin yanında, katılımcılar çoğunlukla acil uzaktan öğretime ilişkin karşıt görüşlerini belirtmiştir. Bu çalışma, salgının yabancı dil olarak İngilizce öğrenen lise öğrencilerinin öğrenen özerkliği ve öz yeterlik algılarına etkilerini derinlemesine anlamayı sağlamaktadır. Böylece, bu çalışma öğretmenler, materyal geliştiriciler ve Türk Milli Eğitim Bakanlığı için birçok çıkarım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
COVID-19 pandemic has changed people's lives dramatically, the way people socialize and go shopping, the way teachers teach, and students learn. Because of the necessity to reduce the physical contact among people and thus stop the spread of the virus, many people were obliged to stay at home. Accordingly, this resulted in giving a pause to schooling made up of bricks and moving to emergency remote teaching (ERT) made up of internet connections and online social networks. However, that movement was not like a planned transition from face-to-face education to hybrid or online, but it was a sudden, temporary and, most importantly, unplanned change. This unplanned nature of ERT created a substantial academic, social, and mental space that needed to be fulfilled mainly by students themselves. Therefore, the characteristics like autonomy and self-efficacy gained much importance for students to take their responsibilities for learning English. They also enabled students to know their strengths and weaknesses in learning English. For that reason, this study aims to discuss the effects of ERT on learner autonomy and self-efficacy perceptions of high school students and the relationship between autonomy and self-efficacy perceptions of students in the ERT context in addition to the ERT with the advantages and disadvantages of the students' point of view. This study focuses on students' autonomy and self-efficacy perceptions for fifteen weeks before and after the ERT process. It compares the results acquired through the questionnaires before and after the ERT to determine whether there is a significant change in high school students learner autonomy and self-efficacy perceptions. The current study also focuses on describing participants' views and feelings concerning ERT. In this study, the research is framed with the sequential explanatory design of the mixed-method design concepts. In order to investigate students' autonomy and self-efficacy perceptions, two questionnaires were distributed to 109 Turkish high school students (purposive sampling): the Autonomy Learner Questionnaire (ALQ), composed of 33 five point Likert-scale items in eight autonomy dimensions to investigate autonomy levels of students, and the English Self-Efficacy Scale (E-SES) to analyze self-efficacy perceptions of students in learning English. In addition, 20 students (extreme case sampling) were chosen on the bases of the participants' responses given to the ALQ, and E-SES were interviewed at the end of the process to gain a deeper understanding. In order to analyze the quantitative data in the study, SPSS 25.0 was taken into practice. For the qualitative data, on the other hand, content analysis was employed. The detailed data analysis indicated that the ERT process had positive impacts on particular items on students' learner autonomy and self-efficacy perceptions, considering the pre-and post-test results. Furthermore, learner autonomy and self-efficacy were strongly correlated with each other. Alongside of limited positive opinions, Participants mostly expressed their opposing views regarding ERT. This study provides a deeper understanding of the effect of the pandemic on the learner autonomy and self-efficacy perceptions of EFL high school students. Thus, it may provide several implications for teachers/instructors, material developers, and The Ministery of Education in Turkey.