Yırtıklı retina dekolmanı nedeniyle pars plana vitrektomi uygulanan olgulardaki anatomik ve fonksiyonel sonuçların kombinefako-vitrektomi uygulanan olgular ile karşılaştırılması
Comparison of Anatomical and Functional Outcomes of PatientsUndergoing Pars Plana Vitrectomy or Combined Phaco-Vitrectomy forRhegmatogenous Retinal Detachment
  1. Tez No: 768455
  2. Yazar: ABDULBAKİ TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt, Pars plana, Regmatojen, Retina dekolmanı, Vitrektom, Cataract, Pars plana, Regmatogen, Retinal detachment, Vitrectomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Yırtıklı Retina Dekolmanı Nedeniyle Pars Plana Vitrektomi Uygulanan Olgulardaki Anatomik ve Fonksiyonel Sonuçların Kombine FakoVitrektomi Uygulanan Olgular ile Karşılaştırılması Retina dekolmanı (RD), nörosensöryel retinanın retina pigment epitelinden (RPE) ayrılması olarak tanımlanmaktadır. RD göz acillerinden birisi olup, tanı ve tedavisindeki gecikmeler kalıcı görme kaybına neden olabilir. Sunulan çalışmanın amacı yırtıklı retina dekolmanı nedeniyle pars plana vitrektomi (PPV) uygulanan olgulardaki anatomik ve fonksiyonel sonuçların pars plana vitrektomi ile kombine fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanan olgular ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya dahil edilen 159 hastanın 62'si (%39) grup I'da ve 97'si (%61) grup II'deydi. Grup I'da nihai (postoperatif) görme keskinliği değerleri 0,3 (0,001 - 1) ve grup II 'de nihai (postoperatif) görme keskinliği değerleri 0,3 (0,001 - 1)'dir. Bizim çalışmamızda, göz içi basınç yüksekliği saptanan hasta oranları (p=0,003) dışında hastalarda cerrahi sonrası gözlenen komplikasyonlara bakıldığında iki cerrahi prosedür arası bakımından farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kombine prosedürlerin daha fazla vitreus manipülasyonu nedeniyle daha fazla PVR reaksiyonu ortaya çıkardığı ve dolayısıyla yeniden dekolman riskini arttırdığı yönündeki inancı çürütmektedir. Çalışmamız, aynı seansta uygulanan ek bir fakoemülsifikasyon cerrahisinin nüks dekolman oranında anlamlı bir fark yaratmadığını kanıtlamaktadır. Ek olarak hastayı, gelecekte yapılacak ikinci bir cerrahiye bağlı (operasyona özgü ve/veya özgü olmayan) bir dizi komplikasyondan da korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Anatomical and Functional Outcomes of Patients Undergoing Pars Plana Vitrectomy or Combined Phaco-Vitrectomy for Rhegmatogenous Retinal Detachment Retinal detachment (RD) is defined as the separation of the neurosensory retina from the retinal pigment epithelium (RPE). RD is one of the eye emergencies and delays in diagnosis and treatment may lead to permanent visual loss. The aim of the present study was to compare the anatomical and functional outcomes of patients who underwent pars plana vitrectomy (PPV) for rhegmatogenous retinal detachment with patients who underwent phacoemulsification surgery combined with pars plana vitrectomy. Of the 159 patients included in the study, 62 (39%) were in group I and 97 (61%) were in group II. The final (postoperative) visual acuity values were 0.3 (0.001 - 1) in group I and 0.3 (0.001 - 1) in group II. In our study, there was no difference in postoperative complications between the two surgical procedures except for the rate of patients with elevated intraocular pressure (p=0.003). In conclusion, this study refutes the belief that combined procedures produce more PVR reactions due to more vitreous manipulation and thus increase the risk of re-detachment. Our study proves that an additional phacoemulsification surgery performed in the same session does not make a significant difference in the recurrent detachment rate. In addition, it protects the patient from a number of complications (operative and/or non-operative) associated with a second surgery in the future.