Sosyal sermaye'nin yoksullukla mücadele sürecinde rolü ve önemi: Seçilmiş ülke örnekleri
The role and importance of social capital for poverty alleviation: Chosen countries
- Tez No: 768454
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ALGAN, DOÇ. DR. BAŞAK GÜL AKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, yoksullukla mücadele, güven, panel, havuzlanmış EKK, Social capital, poverty alleviation, trust, panel, POLS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Yoksullukla mücadelede ve toplumsal kalkınma arasındaki karşılıklı etkileşimde en dinamik unsur sosyal sermaye olarak görülmektedir. Sosyal sermaye; toplum kalkınmasında kaynakları harekete geçirebilmesi, yoksul kesimlerdeki tüm kaynak, olanak, potansiyellerin atıl kalmasını engelleme sayesinde yoksullukla mücadelede çok önemli bir konuma sahiptir. Sosyal sermaye, Dünya Bankası tarafından 1990'larda kalkınmada kayıp halka ve yoksulların sermayesi şeklinde ilan edilmiştir. Dünya Bankası ülke gelir grupları sınıflandırması ve Dünya Değerler Anketi verileri kullanılarak seçili ülkelerin sosyal sermaye verileri karşılaştırıldığında, sosyal sermaye düzeyi yüksek ülkelerin kişi başı milli gelirlerinin yüksek, yoksulluk oranlarının de düşük olduğu anlaşılmaktadır. Ekonometrik analizden elde edilen RE bulguları, seçilmiş 12 ülkede 2012-2019 dönemi için kişi başı GSYİH üzerinde tüm değişkenlerin pozitif etkisi olduğunu göstermektedir Sosyal sermaye değişkeni %1 arttığında kişi başı GSYİH %0.423577 artmaktadır. Beşeri sermayeyi temsilen yurtiçi patent başvuruları 1 birim arttığında kişi başı GSYİH %0.3475233 artmaktadır. Fiziki sermaye değişkeni %1 arttığında kişi başı GSYİH %0.3333536 artmaktadır. Sosyal sermaye katsayısı diğer sermaye türlerine göre kişi başı GSYİH üzerinde en fazla pozitif etkiyi vermektedir. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınma politikalarında sosyal sermaye seviyelerini artırıcı (özellikle köprü kuran ve birleştirici sosyal sermaye türlerini) önlemleri hayata geçirmeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Social capital is seen as the most dynamic element in the mutual interaction between poverty alleviation and social development. social capital; It has a very important role for fight against poverty, thanks to its ability to mobilize resources in the development of society and to prevent all resources, opportunities and potentials from being idle in the poor. Social capital was declared by the World Bank as the missing link in development and the capital of the poor in the 1990s. When the social capital data of selected countries are compared using the World Bank country income group classification and World Values Survey data, it is understood that countries with high social capital levels have high national income per capita and low poverty rates. RE findings from econometric analysis indicate that all variables have a positive effect on GDP per capita for the 2012-2019 period in 12 selected countries. When the social capital variable increases by 1%, GDP per capita increases by 0.423577%. Representing human capital, when domestic patent applications increase by 1 unit, GDP per capita increases by %0.3475233. When the physical capital variable increases by 1%, GDP per capita increases by 0.3333536%. Social capital coefficient gives the biggest positive effect on GDP per capita compared to other types of capitals. Therefore it is important for developing countries to implement measures to increase their social capital levels (specially bridging and linking social capital) in their development policies.