Sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the correlation between primary school teachers' teaching motivations and attitudes towards distance education
- Tez No: 768463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenleri, uzaktan eğitim, tutum, öğretme motivasyonu, Primary school teachers, distance education, attitude, teaching motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile öğretme motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Adana ilinde görev yapan 318'i kadın 181'i erkek 499 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kauffman, Yılmaz-Soylu ve Duke (2011) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Ayık, Ataş Akdemir ve Seçer (2015) tarafından gerçekleştirilen Öğretme Motivasyonu Ölçeği ile Kışla (2016) tarafından geliştirilen Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Sınıf öğretmenlerinden toplanan veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sorularına yanıt oluşturabilmek amacıyla t-testi, Pearson korelasyon analizi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonu puanları ile uzaktan eğitime yönelik tutum puanlarının orta düzeyin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Öğretme motivasyon puanları en yüksek grup 1-5 yıl arası kıdeme sahip olan öğretmenlerdir, öğretme motivasyon puanları en düşük olan grup ise 11-20 yıl arası kıdeme sahip olan öğretmenler olmuştur. Uzaktan eğitime yönelik tutumlarda ise en yüksek tutum puanı ortalamasına sahip grup 11-20 yıl arası kıdeme sahip olan öğretmenler iken en düşük tutum puanı ortalamasına sahip grup 1-5 yıl kıdeme sahip öğretmenlerdir.Sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile içsel öğretme motivasyonları ve dışsal öğretme motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca, öğretmenlerin öğretme motivasyonları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Son olarak, sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonları ile uzaktan eğitime yönelik tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the correlations between primary school teachers' attitudes towards distance education and their teaching motivation. Sample of the research consists of 318 female and 181 male (n=499) primary school teacher working in Adana. In the study, two scales were implemented. The first, Teaching Motivation Scale, which consists of two sub-dimensions, called intrinsic and extrinsic motivation, developed by Kauffman, Yılmaz Soylu and Duke (2011) and it was adapted into Turkish by Ayık, Ataş Akdemir and Seçer (2015). The second, the Attitude Scale towards Distance Education consisting of one sub-dimension developed by Kışla (2016) was used. The data collected from the primary school teachers were analyzed with the SPSS 20 package program. Statistical techniques such as t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis were used to answer the research questions. As a result of the research, it was determined that primary school teachers' teaching motivation scores and their attitude scores towards distance education were above the medium level. The group with the highest teaching motivation scores was the teachers with a seniority of 1-5 years, while the group with the lowest teaching motivation scores was the teachers with a seniority of 11-20 years. Regarding attitudes towards distance education scores of teachers, the group with the highest average score is the teachers with 11-20 years of seniority, while the group with the lowest average score is the teachers with 1-5 years of seniority. In addition, no significant relationship was found between primary school teachers' attitudes towards distance education and their intrinsic and extrinsic teaching motivations. Moreover, teachers' teaching motivations and attitudes towards distance education did not show a significant difference in terms of teachers' gender and their professional seniorities. Finally, no significant relationship was found between primary school teachers' teaching motivations and their attitude scores towards distance education.