Ahmet Erhan şiirinde otobiyografik izler
Autobiographic traces in Ahmet Erhan's poetry
  1. Tez No: 768472
  2. Yazar: EVRİM SAVAŞÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇETİN BAYCANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Erhan, otobiyografi, 1980 Sonrası Türk Şiiri, otobiyografik şiir, bireysel şiir, Ahmet Erhan, autobiography, post-1980 Turkısh Poetry, autobiographic poetry, individual poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma esas olarak Ahmet Erhan şiirinin otobiyografik yönünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Ahmet Erhan'ın bütün şiirleri çözümlenerek biyografisiyle karşılaştırılmış, hayatı ve şiiri arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi, önemi ve sınırlılıkları belirtilmiştir. Kuramsal ve kavramsal çerçeveyi oluşturan ikinci bölümde otobiyografi tanımı yapılmış, araştırmacıların, eleştirmenlerin ve yazarların farklı görüşlerinden faydalanılarak otobiyografinin tartışmaya açık yönlerinden kısaca söz edilmiş, bir metnin otobiyografik unsurları saptanırken karşılaşılabilecek problemlere değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Ahmet Erhan'ın biyografisi ve yapıtları yer almaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde öncelikle, Ahmet Erhan'ın poetikası bağlamında şiirinin otobiyografik özelliği incelenmiş, Ahmet Erhan şiirinin başat özelliklerinden birinin bireysellik olduğu ve bu özelliğin baştan beri hiç değişmediği belirlenmiş, Ahmet Erhan şiirinin otobiyografik unsurlar içeriyor olmasının Ahmet Erhan'ın poetikasıyla yakından ilgisi olduğu saptaması yapılmıştır. Akabinde Ahmet Erhan'ın hayatı ve şiirinin örtüşen yönleri farklı başlıklar altında detaylandırılarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışma kapsamında elde edilen bulgulardan hareketle Ahmet Erhan'ın, Ahmet Erhan şiirinin öznesi olduğu ve hayatının şiirinin temel izleklerinden biri olduğu yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study mainly aims to study the autobiographic aspect of Ahmet Erhan's poetry. To this end, all of Ahmet Erhan's poems were analyzed, and compared with his biography, the relationship between his life and poetry was tried to be determined. In the introductory part of this study, which consists of five chapters, the study's scope, purpose, method, importance, and limitations were determined. In the second part, which constitutes the theoretical and conceptual framework, the autobiography was defined. Also, the controversial aspects of autobiography were briefly mentioned by using the different views of researchers, critics, and authors, and the problems while examining autobiographic factors of a text were emphasized. In the third part of the study, Ahmet Erhan's biography and works were represented. In the fourth part, firstly, the autobiographic aspects of Ahmet Erhan's poetry were examined in the context of his poetics, then one of the main features of Ahmet Erhan's poetry was determined as individuality, and this feature has never changed from the beginning. It is seen that Ahmet Erhan's poetry has autobiographical elements that this situation is closely related to his poetics. Subsequently, the overlapping aspects of Ahmet Erhan's life and poetry are discussed in detail under different titles. In the conclusion part, based on the findings obtained from the scope of the study, it has been concluded that Ahmet Erhan is the subject of Ahmet Erhan's poetry, and his life is one of the main themes of his poetry.