Üniversite öğrencilerinin duygusal özerklik düzeylerinin bilişsel esneklik, romantik ilişki doyumu ve toplumsal cinsiyet rolleri düzeylerine etkisi
The effect of university students' levels of emotional autonomy on the levels of cognitive flexibility, romantic relationship satisfaction and gender role
  1. Tez No: 768476
  2. Yazar: BERİKA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal özerklik, bilişsel esneklik, romantik ilişki doyumu, toplumsal cinsiyet rolleri, Emotional autonomy, cognitive flexibility, romantic relationship satisfaction, gender roles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin, duygusal özerkliklerinin yordayıcısı olarak bilişsel esneklik, romantik ilişki doyumu ve toplumsal cinsiyet rollerini incelemek ve bunun yanında belirlenen demografik değişkenlere göre duygusal özerkliklerinin anlamlı farklılık gösterip göstermediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma, Çukurova Üniversitesi'nde okuyan 449 (265 kadın, 184 erkek) öğrenciden kartopu örnekleme yöntemi ile toplanan verilerle yapılmıştır. Öğrencilerin duygusal özerkliklerine ilişkin veriler ''Worthington Özerklik Ölçeği'', bilişsel esnekliklerine ilişkin veriler ''Bilişsel Esneklik Ölçeği'', romantik ilişki doyumuna ilişkin veriler ''İlişki Doyum Ölçeği'' ve toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin veriler ''Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği'' ve demografik (kişisel) bilgiler ise araştırmacı tarafından oluşturulan ''Kişisel Bilgi Formu'' aracılığı ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS 22 programı kullanılmış, analiz sürecinde Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Çoklu Regresyon Analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında; bilişsel esneklik ve romantik ilişki doyumunun duygusal özerkliği anlamlı şekilde yordadığı, her iki değişkenin de duygusal özerklik ile pozitif bir ilişkisi olduğu; toplumsal cinsiyet rollerinin ise duygusal özerkliği anlamlı şekilde yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında duygusal özerkliğin, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterirken; aileyle yaşamış olduğu yere, eğitim düzeyine ve romantik ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the cognitive flexibility, romantic relationship satisfaction and gender roles as the predictors of university students' emotional autonomy, and also to understand whether their emotional autonomy differs significantly according to the demographic variables determined. The study was conducted with the data collected by snowball sampling method from 449 (265 female, 184 male) students studying at Çukurova University. Data on emotional autonomy of students were collected through“Worthington Autonomy Scale”, data on cognitive flexibility were collected through“Cognitive Flexibility Scale”, data on romantic relationship satisfaction were collected“Relationship Satisfaction Scale”and data on gender roles were collected through“Gender Roles Attitude Scale”and demographic (personal) information were collected through the ''Personal Information Form'' created by the researcher. In the analysis of the data obtained, IBM SPSS 22 program was used, Independent Groups t-Test, One-Way Analysis of Variance, Multiple Regression Analysis were used in the analysis process. Considering the findings of the research; it was found that cognitive flexibility and romantic relationship satisfaction significantly predicted emotional autonomy, and both variables were positively related to emotional autonomy; On the other hand, it was concluded that gender roles did not significantly predict emotional autonomy. In addition, while emotional autonomy shows a significant difference according to gender; It was found that emotional autonomy did not differ significantly according to the place of residence where participants lived with their family, education level and duration of romantic relationship.