COVID-19 pandemi döneminde ilk okuma yazma sürecine ilişkin öğretmen ve veli görüşleri
Teacher and parent views on the first literacy process during the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 682007
  2. Yazar: MURAT ERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK KASA AYTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemi Dönemi, İlk Okuma Yazma Öğretimi, Uzaktan Eğitim, Öğretmen, Veli, Yarı Yapılandırılmış Görüşme, Covid-19 pandemic, Literacy teaching, Distance learning, Teachers, Parents, Semi-structured interview
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Covid-19 pandemi döneminde 2020-2021 eğitim öğretim yılındaki ilk okuma yazma sürecine ilişkin sınıf öğretmenlerinin ve velilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın katılımcılarını Malatya il merkezinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında birinci sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenleri ve bu sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin velileri oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı kapsamında amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 11 sınıf öğretmeni ve 31 veliden gönüllülük esasına dayalı olarak görüş alınmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmanın modeli durum çalışmasıdır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi sonucu bulgular 4 başlık altında incelenmiştir. Hazırlık Aşamasına İlişkin Öğretmen Görüşleri başlığı altında Öğrenciye Yönelik Hazırlık Çalışmaları ve Veliye Yönelik Hazırlık Çalışmaları olarak 2 tema ortaya çıkarken, İlk Okuma Yazmaya Başlama ve İlerleme Aşamasına İlişkin Öğretmen Görüşleri başlığı altında Öğretmenin Yaptığı Etkinlikler, Öğretmenin Kullandığı Yöntem ve Teknikler, Kullanılan Materyal ve Araç-Gereçler, Yaşanan Sorunlar ve Sorunlara Yönelik Çözümler olmak üzere 5 tema ortaya çıkmıştır. Hazırlık Aşamasına İlişkin Veli Görüşleri başlığı altında Uzaktan Eğitime Yönelik Hazırlık Çalışmaları ve Yüz Yüze Eğitime Yönelik Hazırlık Çalışmaları olarak 2 tema ortaya çıkarken, İlk Okuma Yazmaya Başlama ve İlerleme Aşamasına İlişkin Veli Görüşleri başlığı altında Okuma, Yazma ve Yaşanan Sorunlar olmak üzere 3 tema ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde zorlandıkları ve yüz yüze eğitimdeki gibi öğrencileri sürece aktif şekilde dâhil edemedikleri ortaya çıkmıştır. Pandemi döneminde öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin uyum sorunu yaşadıkları ve uzaktan eğitim yerine yüz yüze eğitimi tercih ettikleri belirlenmiştir. Velilerin Covid-19 pandemi döneminin yaşanması sebebiyle okuma yazma faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla evden sürdürülmesini hijyen açısından daha doğru buldukları görülürken, pandemi sürecinin yaşanmaması durumunda yüz yüze eğitimi destekledikleri ve bunu daha yararlı buldukları sonucuna varılmıştır. Covid-19 pandemi döneminde okuma yazmaya yönelik öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilebileceği, uzaktan eğitime ilişkin teknolojik altyapının desteklenebileceği, veli ve öğretmen işbirliğine dayalı rehberlik desteği verilebileceği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the opinions of classroom teachers and parents about the literacy process that started with primary school in the 2020-2021 academic year and continued with distance education and face-to-face education with the Covid-19 pandemic period. The participants of the research are primary school teachers and parents of these teachers in the city center of Malatya in the 2020-2021 academic year. Within the scope of the purpose of the study, opinions were obtained from 11 classroom teachers and 31 parents selected by criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods, on a voluntary basis. The model of the research, which adopts the qualitative research approach, is the case study. A semi-structured interview form was used as a data collection tool and the collected data were analyzed by content analysis method. As a result of the analysis of the data obtained in the research, the findings were examined under 4 headings. Under the heading of Teachers' Opinions on the Preparation Phase, 2 themes emerged as Preparatory Studies for the Student and Preparation for the Parents. Under the title of Teachers' Opinions on Beginning and Progress in Initial Reading, 5 themes emerged: Activities performed by the teacher, methods and techniques used by the teacher, materials and tools used, problems experienced and solutions to problems. Under the heading of Parents' Opinions on the Preparation Phase, two themes emerged as Preparation Studies for Distance Education and Preparation Studies for Face-to-face Education. Under the title of Parents' Views on Initial Literacy Beginning and Progress Stage, 3 themes emerged: Reading, Writing and Problems Experienced. According to the findings obtained from the research, it was revealed that teachers had difficulties in the distance education process and could not actively involve students in the process as in face-to-face education. It has been observed that teachers, students, and parents have adaptation problems during the pandemic period and they prefer face-to-face education instead of distance education. While it is seen that the parents find it more appropriate to continue literacy activities from home through distance education due to the Covid-19 pandemic period, in terms of hygiene, it has been concluded that they support face-to-face education and find it more beneficial in the absence of the pandemic process. It has been suggested that in-service trainings can be given to teachers for literacy during the Covid-19 pandemic, the technological infrastructure for distance education can be supported, and guidance support based on parent and teacher cooperation can be provided.