İlkokullarda akran zorbalığının yordayıcısı olarak hoşgörü değerinin incelenmesi
A study on the tolerance value as a predictor of peer bullying in primary schools
- Tez No: 768554
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorbalık, akran zorbalığı, değer, değer eğitimi, hoşgörü, Bullying, peer bullying, values, values education, tolerance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada ilkokul çocuklarında akran zorbalığı ile hoşgörü eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. İlişkisel tarama modeli ile yürütülen araştırmanın örneklemi, belirlenen evrende basit tesadüfî örnekleme yolu ile seçilen 401 ilkokul 4. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerin hoşgörü eğilimlerini belirlemek için“Hoşgörü Eğilimi Ölçeği”ve zorbalık düzeylerini belirlemek için de“Akran Zorbalığını Belirleme Ölçeği: Çocuk Formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 20 istatiksel analiz paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve basit regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin zorbalık yapma durumları ile cinsiyet değişkeni arasında anlamlı farklılıklar bulunurken, sosyoekonomik düzey, anne-baba eğitim düzeyiyle ilgili anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Zorbalığa maruz kalma durumları ile anne eğitim durumu arasında anlamlı farklılıklar saptanmış olup cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve baba eğitim durumu değişkenleri ile anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Öğrencilerin hoşgörü eğilimleri cinsiyetlerine, sosyoekonomik düzeylerine ve anne eğitim durumuna göre anlamlı farklılık gösterirken baba eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı saptanmıştır. Ayrıca hoşgörü eğilimlerinin zorbalık yapma durumu ile istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki içinde olduğu ancak zorbalığa maruz kalma durumu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı gözlenmiştir. İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin hoşgörü eğilimlerinin, zorbalık yapma durumlarını negatif yönde yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between peer bullying and tolerance tendencies in primary school children. The sample of the research which was conducted with the relational scanning model consists of 401 primary school 4th grade students who were selected by simple random sampling in the determined universe. In order to determine the tolerance tendencies of the students participating in the study, it was used to“The scale of the tolerance tendency”and used to“The peer bullying of the students: Child Form”to determine bullying levels. SPSS 20 statistical analysis package program was used in the analysis of the data obtained from the research. T-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and simple regression analysis were used to analyze the data. While there were significant differences in the gender in bullying, no significant differences were found in the terms of socioeconomic level and parental education level. In case of being exposed to bullying, significant differences were found with the educational level of the mother, but no significant differences were found with variables of gender, socioeconomic level and educational status of the father. Significant differences were found in the tolerance tendencies of the students with variables of the gender, socioeconomic level and mother's educational status. It was seen that there was no significant differences according to only the variable of father's education level. In addition, it was observed that tolerance tendencies were in a important relationship with the bullying variable, but there was no important relationship with being exposed to bullying. It was determined that the tolerance tendencies of the primary school 4 th grade students predicted bullying negatively.