Bağımsız denetim firması değişikliği ve finansal tabloların zamanlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi: BIST-100 şirketleri üzerine bir araştırma
Investigation of the relationship between independent audit firm change and the timeliness of financial statements: A research on BIST-100 companies
  1. Tez No: 768570
  2. Yazar: ESRA ANTEPLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, bağımsız denetim firması değişikliği, finansal tabloların zamanlılığı, Independent audit, audit firm change, timeliness of financial statements
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Finansal tablolar aracılığıyla alınacak kararlarda, bilgilerin güvenilir, anlaşılabilir ve doğrulanabilir olması kadar zamanlı olması da finansal tablo kullanıcıları önemli bir kriterdir. Bu çalışmanın amacı bağımsız denetim firması değişikliği ile finansal tabloların zamanlılığı arasındaki ilişkiyi Türkiye örnekleminde incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 2016-2021 yılları arasında BIST-100 endeksinde bulunan finansal olmayan kuruluşlardan elde edilen 468 firma/yıl verisi en küçük kareler yöntemi ve sabit etkiler modeli ile analiz edilmiştir. Çalışmanın araştırma sonuçları, en küçük kareler yöntemine göre bağımsız denetim firması değişikliği ile finansal tabloların gecikme süresi arasında istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Ancak çalışmanın sabit etkiler modelinden elde edilen bulgular, bağımsız denetim firması değişikliği ile finansal tabloların gecikme süresi arasında pozitif yönlü bir ilişkiyi gösterse de, bu durumun istatiksel olarak anlamlı olmadığı yönünde veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the decisions to be made through financial statements, the fact that the information is reliable, understandable and verifiable, as well as timely, is an important criterion for the users of the financial statements. The aim of this study is to examine the relationship between the change of independent audit firms and the timeliness of financial statements in the sample of Turkey. For this purpose, 468 firm/year data obtained from non-financial institutions in the BIST 100 index between 2016-2021 are analyzed with the least squares method and fixed effects model. The research results of the study indicate that there is a statistically significant and positive relationship between the independent audit firm change and the delay time of the financial statements according to the least squares method. However, the findings obtained from the fixed effects model of the study show that although there is a positive relationship between the change of independent audit firm and the delay time of the financial statements, this situation is not statistically significant.