Denetim komitesi özelliklerinin finansal raporlama şeffaflığına etkisi: Kurumsal yönetim endeksinde yer alan şirketler üzerine bir araştırma
The effect of audit committee characteristics on financial reporting transparency: A research on the corporate governance index
- Tez No: 768575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, denetim komitesi, finansal raporlama şeffaflığı, Corporate governance, audit committee, financial reporting transparency
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kurumsal yönetim uygulamalarının yetersiz olmasının ve düşük kalitedeki finansal raporların neden olduğu muhasebe skandalları neticesinde sermaye piyasalarında şirketlerin sunmuş oldukları finansal bilgilere duyulan güven azalmıştır. Paydaşların haklarını güvence altına alabilmek ve kamu güvenini yeniden kazanabilmek adına şeffaflık düzeyi yüksek finansal raporların hazırlanması bir gereklilik olmuştur. Bu bağlamda, denetim komitesinin kurumsal yönetim anlayışı içerisinde sorumlulukların yerine getirilmesinde ve finansal raporlama sürecinin iyileştirilmesinde kilit rol oynadığı ileri sürülmektedir. Bu noktadan hareketle; bu çalışmanın amacı, denetim komitesi özellikleri ile şirket tarafından sunulan finansal raporların şeffaflık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, 2007-2021 yılları arasında Borsa İstanbul Kurumsal Yönetim Endeksi'nde işlem gören finansal olmayan kuruluşlardan elde edilen 402 firma/yıl verisi en küçük kareler yöntemi ve sabit etkiler modeli ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, denetim komitesinde kadın üyenin varlığı ve denetim komitesinin yıl içerisinde gerçekleştirdiği toplantı sıklığı ile sunulan finansal raporların şeffaflık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişkinin olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca denetim komitesinin üye sayısı ile sunulan finansal raporların şeffaflık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan çalışmanın bulguları, denetim komitesinin tecrübesi ve uzmanlığı ile finansal raporların şeffaflık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilemediğini göstermektedir. Araştırmanın sonuçları; politika yapıcılara, yatırımcılara ve muhasebe meslek mensuplarına denetim komitesi özelliklerinin kurumsal raporlama süreçlerinin izlenmesinde söz konusu komite etkinliği ile ne yönde ilişkili olduğu konusunda kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of accounting scandals caused by inadequate corporate governance practices and low-quality financial reports, confidence in the financial information presented by companies in the capital markets has decreased. It has become a necessity to prepare financial reports with a high level of transparency in order to secure the rights of stakeholders and regain public trust. In this context, it is argued that the audit committee plays a key role in fulfilling its responsibilities within the corporate governance approach and improving the financial reporting process. Starting from this point; The purpose of this study is to examine the relationship between audit committee characteristics and the level of transparency of financial reports submitted by the company. For this purpose, 402 firm/year data obtained from non-financial institutions traded in Borsa Istanbul Corporate Governance Index between 2007-2021 are analyzed with the least squares method and fixed effects model. The findings of the study indicate that there is a statistically significant positive relationship between the presence of female members in the audit committee and the frequency of meetings held by the audit committee throughout the year and the transparency level of the financial reports presented. It also reveals that there is a statistically significant negative relationship between the number of members of the audit committee and the transparency level of the financial reports presented. On the other hand, the findings of the study show that there is no statistically significant relationship between the experience and expertise of the audit committee and the transparency level of financial reports. The results of the research; provide evidence to policymakers, investors, and professional accountants about how audit committee characteristics relate to that committee's effectiveness in monitoring corporate reporting processes.