7. sınıf öğrencilerinin GeoGebra ile uzamsal görselleştirme becerisi ve matematik öğretmenlerinin görüşleri
Special visualization skills of 7th grade students with GeoGebra and the views of mathematics teachers
- Tez No: 768579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM SARPKAYA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: GeoGebra, Cisimlerin Farklı Yönden Görünümü, Uzamsal Görselleştirme, matematik öğretmenleri, GeoGebra, view of objects from different directions, spatial visualization, mathematics teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, matematik dersinde GeoGebra yazılımı kullanmanın yedinci sınıf ''Cisimlerin Farklı Yönden Görünümü'' konusunda öğrencilerinin uzamsal görselleştirme becerisinin gelişimine yönelik öğretmen görüşlerini incelemek amacıyla karma araştırma tekniklerinden eş zamanlı üçgenleme deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Hatay ilinin İskenderun ilçesinde dersinde GeoGebra yazılımını aktif şekilde kullanan 5 ortaokul matematik öğretmeni ve bu öğretmenlerin görev yaptığı okuldan GeoGebra ile öğretim gören (13) ve görmeyen (13) 26 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve uzamsal görselleştirme testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde içerik analizi ve bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucunda GeoGebra uygulamasının öğrencilere üç boyutlu düşünme becerisi kazandırması, derse karşı ilgili ve dikkatli olmalarını sağlaması, derse aktif katılımlarını desteklemesi gibi avantajlarının olduğu bunun yanında her kazanım için uygun olmaması, teknolojik imkan ve ders süresi yetersizliği gibi dezavantajlarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uzamsal görselleştirme becerisinin gelişimi için sınıfta gerekli etkinlik ve çalışmalar yaptıkları çoğunlukla da GeoGebra uygulamasından faydalandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Uzamsal görselleştirme testinde çalışma ile kontrol grubundaki öğrencilerin test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur ve bu farkın çalışma grubu lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was designed by using simultaneous triangulation design, one of the mixed research techniques, in order to examine the views of teachers on the development of spatial visualization skills of their students on the seventh grade“Different Views of Objects”of using GeoGebra software in mathematics lesson. The study group was selected by purposive sampling method. The study group consists of 5 secondary school mathematics teachers who actively use GeoGebra software in their lessons in the Iskenderun district of Hatay province in the 2021-2022 academic year, and 26 students (13) and not (13) who are taught with GeoGebra from the school where these teachers work. In the research, semi-structured interview form and spatial visualization test were used as data collection tools. In the analysis of the data obtained as a result of the research, content analysis and independent groups t-test were applied. According to the results of the research, as a result of the interviews with the teachers, it was concluded that the GeoGebra application has advantages such as providing students with three-dimensional thinking skills, ensuring that they are interested and attentive to the lesson, supporting their active participation in the lesson, as well as disadvantages such as not being suitable for every acquisition, lack of technological opportunities and lesson duration. . It was concluded that they carried out necessary activities and studies in the classroom for the development of spatial visualization skills and mostly benefited from the GeoGebra application. In the spatial visualization test, a significant difference was found between the test scores of the study and the students in the control group, and it was concluded that this difference was in favor of the study group.