Online oyun bağımlısı olan bireylerin online kumar bağımlısı olmalarının aksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuyla ilişkisi
The relationship between online game addicts' being online gamble addicts with anxiety, depression and post-traumatic stress disorder
- Tez No: 768658
- Danışmanlar: PROF. DR. MANSUR BEYAZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun bağımlılığı, kumar bağımlılığı, anksiyete, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, Game addiction, gamble addiction, anxiety, trauma, post-traumatic stress disorder
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada online oyun bağımlısı olan bireylerin online kumar bağımlısı olmalarının anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuyla ilişkisini incelemiştir. Araştırma online oyun oynayan 18-45 yaş arası gönüllü olarak seçilen 206 erkek birey ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, online oyun bağımlılığı tespit etmek amacıyla Üniversite Öğrencileri İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği( Hazar E ve Hazar Z,2019), kumar bağımlılığını tespit etmek amacıyla South Oaks Kumar Tarama Testi (Duvarcı & Varan, 2001), anksiyete düzeylerini belirlemek için Beck Anksiyete Ölçeği (Ulusoy M, Şahin N, Erkmen H, 1998),depresyon düzeylerini belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği (Beck AT, Ward CH, Mendelson M, Mock J, Erbaugh J, 1961) ,travma sonrası stres bozukluğu düzeylerini belirlemek için Kocaeli Ruhsal Travma Kısa Tarama Ölçeği (Aker ve ark., 2007) kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesi sonucunda, iki grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı için bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı için de tek yönlü varyans analizi (Anova) ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan çalışmada online oyun bağımlılığı, online kumar bağımlılığı, anksiyete ve depresyon arasında anlamlı pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Online oyun bağımlılığı ve travma sonrası stres bozukluğu arasında anlamlı negatif yönde bir ilişki mevcuttur. Yapılan çalışmayla online oyun ve online kumar arasındaki ilişkiye dikkat çekerek online oyunlardan gerçek parayla kumar oynamaya geçişlerin klinik alt yapısı hakkında literatüre katkı sağlamayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between online game addicts' being online gamble addicts with anxiety, depression and post-traumatic stress disorder was examined. The study was conducted with 206 male volunteers between the ages of 18-45 who play online games. In the study, Personal Information Form which is prepared by the researcher; to detect addiction to online gaming Digital Game Addiction Scale for University Students (Hazar E and Hazar Z, 2019); to detect addiction of gambling South Oaks Gamble Scanning Test (Duvarcı & Varan, 2001); to detect the level of anxiety Beck Anxiety Scale (Ulusoy M, Şahin N, Erkmen H, 1998); to detect the level of depression Beck Depression Scale (Beck AT, Ward CH, Mendelson M, Mock J, Erbaugh J, 1961); to detect the level of post-traumatic stress disorder Kocaeli Mental Trauma Short Scanning Scale (Aker et al., 2007) were used. As a result of the normal distribution of data, for the relevance of the difference between two groups' average, unpaired t-test, for the relevance of the difference between more than two groups' average, one-way analysis of variance (Anova) and multiple regression analysis were used. In the study, a meaningful positive relationship between online game addiction, online gambling addiction, anxiety, and depression was found. There is a meaningful negative relationship between online game addiction and post-traumatic stress disorder. With the study, it is aimed to contribute to the literature in terms of the clinical substructure of the transition from online games to playing gamble with real money by taking attention to the relationship between the online game and online gambling addictions.