Üniversite öğrencilerinde sanal bahis bağımlılığı üzerine bir alan araştırması: Atatürk Üniversitesi örneği
A field study on virtual betting addiction among university students: The case of Atatürk University
  1. Tez No: 979752
  2. Yazar: LOKMAN LOKMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kumar, Sanal bahis, dijitalleşme, İddaa, Bağımlılık, Gambling, Virtual Betting, Digitalization, İddaa, Addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Spor ve bahis arasındaki ilişki, günümüzde bireysel ve toplumsal düzeyde önemli bir etkileşim alanı haline gelmiştir. Özellikle futbol ve basketbol gibi popüler sporlar, dijitalleşmenin etkisiyle bahis sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Spor müsabakalarının sonucuyla kazanç sağlamak isteyen bireyler, zamanla bu sürece duygusal ve finansal olarak daha fazla bağlanmakta ve bu durum bağımlılık riskini artırmaktadır. Bu çalışmada, dijital platformlar aracılığıyla erişilebilirliği artan İddaa, sanal İddaa ve canlı İddaa türleri incelenmiştir. Bu tür bahisler, gençler için hem eğlenceli hem de tehlikeli bir unsur haline gelmiştir. 2000'li yılların başında Avrupa'da ortaya çıkan sanal bahis, kısa sürede yaygınlaşmış, ekonomik sıkıntılar ve işsizlik ise bu yayılımı hızlandıran temel etkenler olmuştur. Bağımlılık, maddi kayıplar, sağlık sorunları, sosyal ilişkilerde bozulma, üretkenlik düşüşü, devletin vergi kayıpları ve hukuki sorunlar sanal bahisin başlıca olumsuz sonuçlarıdır. Türkiye'de sanal bahis 2004'te başlamış, 2005'te yasal altyapıya kavuşmuştur. En yaygın oyun olan İddaa, milyonlarca insanı sisteme dâhil etmiş, 2019'da devreye giren canlı İddaa ise ilgiyi daha da artırmıştır. Yurt dışına milyarlarca lira çıkmasına neden olan sanal bahis, yetkililerce artık milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmektedir. Araştırmaya göre üniversite öğrencileri arasında sanal bahis oynama oranı %70'e ulaşmıştır. Ayrıca bireylerin doğrudan üyelik yerine,“kupona ortak olma”gibi dolaylı yollarla da bahis oynadığı gözlemlenmiştir. Bu durum, gerçek oranların tespitini zorlaştırmaktadır. Sanal bahis bağımlılığının değerlendirilmesinde yalnızca çevrim içi geçirilen süre değil, zihinsel meşguliyet düzeyi de dikkate alınmalıdır. Bu çalışma kapsamında sanal bahisle ilgili kapsamlı bir literatür araştırması yapılmış; Atatürk Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler ölçeğinde, 27.12.2024 ve 08.01.2025 tarihleri arasında 20 öğrenci ile öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu kantin ve kafelerde yüz yüze mülakat yöntemiyle üniversite öğrencilerinin bu oyunu oynama eğilimleri ve bağımlılık düzeylerine ilişkin bir alan araştırması gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler MAXQDA 24 nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda çeşitli değerlendirmelere ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between sports and betting has become a significant area of interaction at both individual and societal levels today. Popular sports such as football and basketball form the foundation of betting systems, largely due to the influence of digitalization. Individuals seeking to profit from the outcomes of sports competitions gradually develop stronger emotional and financial ties to the process, increasing the risk of addiction. This study examines various forms of betting such as Iddaa, virtual Iddaa, and live Iddaa, which have gained high accessibility through digital platforms. These types of bets have become both an entertaining activity and a potential danger, particularly for young people. Virtual betting, which emerged in Europe in the early 2000s, quickly spread worldwide, with economic hardship and unemployment being key factors accelerating this expansion. Addiction, financial loss, health problems, deterioration of social relationships, decreased productivity, loss of government tax revenue, and legal issues are among the main negative consequences of virtual betting. In Turkey, virtual betting began in 2004 and acquired a legal infrastructure in 2005. The most widespread game, Iddaa, has drawn millions into the system, and the launch of live Iddaa in 2019 has further increased public interest. Virtual betting, which causes billions of liras to flow abroad, is now considered a national security issue by authorities. According to research, the rate of virtual betting among university students has reached as high as 70%. It was also observed that individuals participate in betting not only through direct membership but also via indirect methods such as“joining a coupon”through third parties. This makes it difficult to accurately determine participation rates. When evaluating virtual betting addiction, not only the time spent online but also the degree of mental engagement must be considered. Within the scope of this study, a comprehensive literature review on virtual betting was conducted. Field research was carried out between December 27, 2024, and January 8, 2025, involving 20 students at Atatürk University. Face-to-face interviews were conducted in student-dense areas such as cafeterias and canteens to explore students' tendencies to engage in betting and their levels of addiction. The collected data were analyzed using the qualitative analysis software MAXQDA 24. Based on the findings, various evaluations and recommendations are presented.