12 aylık bebeklerde D vitamin düzeyine etki eden maternal ve çevresel faktörlerin araştırılması
A investigation of maternal and environmental factors affecting vitamin D levels in 12-month-old babies
- Tez No: 768691
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM GENÇ SEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D eksikliği, Vitamin D yetersizliği, Vitamin D düzeyi, 12 aylık infant, Vitamin D status, Vitamin D deficiency, Vitamin D insufficiency, infancy, Maternal factors, Environmental factors, 25(OH) D levels, Nutritional factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
D vitamini, iskelet sistemi ve diğer birçok organ sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynar. D vitamini eksikliği çocuklarda riketse neden olabilir. D vitamini eksikliği için koyu ten, yetersiz güneşe maruz kalma, malabsorpsiyon sendromları, kronik ilaç kullanımı, kronik karaciğer hastalığı ve granülomatöz hastalık gibi birçok risk faktörü vardır. Literatürde az sayıda çalışma 25 Hidroksi vitamin D (25(OH)D3)' nin bebeklik ve sonraki yaşam üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda 01.01.2019 - 31.08.2022 tarihleri arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan EGE Hastanesi Yenidoğan, Süt Çocuğu ve Sağlam Bebek, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine 12 aylıkken rutin kontrol için başvurmuş olan infantların serumda ölçülen 25(OH)D3 düzeylerinin geriye dönük olarak taranıp bu düzeye etki eden faktörlerin retrospesifik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. D vitamini düzeyleri, eksiklik (20 μg/L) olarak kategorize edildi. Sağlıklı 259 bebek olgudan vitamin D eksikliği (n:5, %1.9) olguda, yetersizliği (n:18, %6.9) olguda saptandı. Vitamin D düzeyi normal olan (n:235, %90.7) olgu mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin %54.8'i kız bebek, %45.2' si erkek bebekti. Bebeklerin 25(OH)D3 düzeylerinin yaz ve ilkbaharda; sonbahar ve kış mevsiminde ölçülenlere göre istatistiksel olarak önemli düzeyde yüksek olduğu bulundu. D vitamini düzeyleri ile annenin bebeği emzirme sayısı, bebeğin güneşlenme süresi arasında istatistiksel olarak pozitif yönde zayıf korelasyon olduğu bulundu. D vitamini düzeyleri anne sütü almayan bebeklerde alanlara göre daha yüksek bulundu. Bebeğe D vitamini takviyesi ilk 28 gün içinde başlanan bebeklerin D vitamini düzeylerinin ilk 28 gün sonrasında başlananlara göre daha yüksek olduğu bulunmuş olup cinsiyete göre Alkalen fosfataz (ALP) değerlerinin erkek bebeklerde, ferritin ve hemoglobin (Hb) değerlerinin kız bebeklerde daha yüksek olduğu bulundu. Bebeğin giyim tarzına göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ten rengine göre yapılan istatistiksel analizde ALP değerlerinin koyu tenli bebeklerde daha yüksek olduğu bulundu. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) geçirme durumuna göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç olarak bu çalışma 25 Hidroksi D vitamin düzeyini etkileyen parametrelerin günlük yaşam tarzı, bakım rutinleri ile ilişkisini saptayıp bu faktörlerin iyileştirilmeye çalışılmasına, ailelerin D vitamini eksikliği konusunda bilinçlendirilmesine ve optimal vitamin D düzeyi için gerekli takviye ve önerilerin tekrar gözden geçirilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D plays an important key role in the development of the skeletal system and many other organ systems. Vitamin D deficiency can cause rickets in children. There are many risk factors for vitamin D deficiency, including dark skin, insufficient sun exposure, malabsorption syndromes, chronic drug usage, chronic liver disease, and granulomatous diseases. Few studies in the literature reveal the effects of 25 Hydroxyvitamin D on infancy and later in life. In our study, between 01.01.2019 - 31.08.2022 it was aimed to evaluate the factors affecting serum 25(OH)D3 levels retrospectively screening these levels of infants who were admitted to the Neonatalogy, Infant and Healthy Infant, General Pediatric Health and Diseases Polyclinics at the age of 12 months for for routine control at Ufuk University Dr. Rıdvan EGE Hospital. Vitamin D levels were categorized as deficiency (20 μg/L). Among 259 healthy children, vitamin D deficiency was detected in 5 (1.9%) cases and in 18 (6.9%) cases. There were 235 (90.7%) cases with normal vitamin D levels. Of the infants included in the study, 54.8% were female infants and 45.2% were male infants. It was found that the values of the babies who were checked for vitamin D in summer and spring were statistically significantly higher than those in the autumn and winter. It was found that there was a statistically significant correlation between vitamin D levels and the number of breastfeeding mothers and the duration of sunbathing for the baby and there was a weak and positive correlation between the number of breastfeeding times of the mother and the baby's sunbathing time and vitamin D level. Vitamin D values were found to be higher in babies who did not receive breast milk than those who did not. It was found that vitamin D values were higher in infants who were given vitamin D in the first 28 days according to the time of supplemental vitamin D administration to the baby and ALP values were found to be higher in male infants and ferritin and hemoglobin values in female infants according to gender. It was found that there was no statistically significant difference between the groups according to the baby' s clothing style. In the statistical analysis performed according to skin color, it was found that ALP values were higher in dark-skinned babies. It was found that there was no statistically significant difference between the groups according to the status of having (COVID-19). As a result, this study will contribute to determining the relationship between 25 Hydroxy vitamin D level and daily lifestyle, care routines and trying to improve these factors, raising awareness of families about vitamin D deficiency, reviewing the necessary supplements and recommendations for optimal vitamin D level, and increasing the quality of life.