4-12 aylık bebeklerde raşitizm sıklığı
Incidence of rachitism in 4-12 mounth infant
- Tez No: 192153
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KENDİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alkalen fosfataz, fosfor, kalsiyum, 25OHD vitamini, parathormon, raşitizm, Alkaline phosphatase, calcium, parathyroid hormone, phosphorus, rickets, vitamin D
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETGelişmekte olan kemik dokusunun mineralizasyon yetersizliği olan raşitizm, günümüzdegelişmiş ülkelerde görülmemesine rağmen D vitamini eksikliğine bağlı olarakgelişmekte olan ülkelerde ve yurdumuzda hala önemini koruyan bir hastalıktır.Amaç: Çalışmanın amacı, Kayseri Şehir Merkezi'nde yaşayan sosyoekonomik düzeylerifarklı ailelerin 4-12 aylık sağlıklı bebeklerinde raşitizm sıklığının ve raşitizmoluşumunda etkili olan faktörlerin belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya rutin aşı veya kontrol amacı ile üç farklı sağlık merkezine(M.Kızıklı, H.Ömer Aslaner ve Cafer Bey Sağlık Ocakları) ve Sosyal Pediatri Ünitesinegetirilen 4-12 aylık sağlıklı bebekler alındı. Bebeğin yaşı, cinsi, beslenme şekli, Dvitamini desteği ve ailenin sosyoekonomik durumlarını sorgulayan bir anket uygulandı.Bebekler raşitizm bulguları yönünden muayene edildi. Tüm bebeklerden serumkalsiyum, fosfat, alkalen fosfataz düzeyleri; raşitizm bulgusu olan bebeklerin hepsindenve raşitizm bulgusu olmayan bebeklerden yeterli sayıda serum 25OHD vitamini ve PTHdüzeyleri için kan örnekleri alındı.Bulgular: Çalışmaya, ortalama yaşları 7,5±2,6 ay olan, 562'si erkek, 454'ü kız olmaküzere 1016 bebek dahil edildi. Bebeklerin 854'ü (% 84) anne sütü, 396'sı (%39) Dvitamini desteği almakta idi. Bebeklerde en sık gözlenen raşitizm bulgusu elbileklerinde genişleme (n=35) olup bunu sıra ile fontanel genişliği, kraniyotabes, raşitikrozari, kaput guadratum, frontal bossing ve bacak deformitesi izliyordu. Ortalama serumCa, P ve ALP düzeyleri (n= 1016) 9.8±0.7mg/dl; 5.4±0.8 mg/dl ve 470±140 U/L; serum25OHD ve PTH düzeyleri (n= 292) 30.4±14.4 ng/ml ve 73±129 pg/ml idi. Raşitizmlibebeklerin Ca, P, 25OHD düzeyleri, raşitizmi olmayan bebeklerden daha düşük, ALP vePTH düzeyleri ise daha yüksekti. Klinik ve laboratuar bulguları ile 22 (%2,16) bebekte,en sık da 5-7. aylarda raşitizm saptandı. Ailenin sosyoekonomik düzeyi düştükçeraşitizm sıklığı artıyordu. D vitamini desteği almayan bebeklerde raşitizm sıklığı 11,1kat artmakta idi.Sonuç: Raşitizm sıklığı daha önceki yıllara göre azalmasına rağmen ülkemiz için halaönemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Yetersiz D vitamini desteğiraşitizm için en önemli risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn spite of vitamin D deficiency rickets is not seen in developed countries, nutritionalrickets which is failure in mineralization of beeing developed bone tissue is still animportant disease in developing countries and our country.Aim: To investigate frequency of rickets and related factors in healthy infants at 4-12months of age from families with differant socioeconomic status living in Kayseri.Subjects and Method: The study was performed on healthy infants at 4-12 months ofage beeing come for routine vaccination or control to the three different heath centers(M. Kızıklı, H. Ömer Arslaner, and Cafer Bey) and a Social Pediatri Unit of MedicalFaculty. At the beginning, a questionnaire consisting of the age, gender, feeding statusand vitamin D suplementation of the infant and the socioeconomical satus of the familywas applied. All infants were examined for the clinical findings of rickets. The bodyweight (g), height (cm) and head circumference (cm) were measured. Blood samples eretaken for measuring serum Ca, P, ALP, 25OH vitamin D3 and PTH levels. Serum Ca, P,ALP levels were studied were studied in all infants but 25OH vitamin D3 and PTHlevels were studied in infants with rickets and in some infants without rickets.Results: The infants (n= 1016), mean age 7,5±2,6 months, 562 male and 454 female,were enrolled the study. Of the infants, 854 (84%) were breast feeding and 396 (39%)were feeding with vitamin D supplementation. The most frequent clinical finding wasthe widening of the wrist, then wide fontanel, craniotabes, rachitic rosary, caputquadratum, frontal bossing and leg deformity, respectively. Mean serum Ca, P and levels(n= 1016) 7 mg/dl, 5,4±0,8 mg/dl, and 470±140 U/L, respectivelly. Mean serum 25OHDand PTH levels (n= 292) were 30.4±14.4 ng/ml and 73±129 pg/ml, respectivelly. Theserum levels of Ca, P, and 25OHD were lower in infants with rickets, but the levels ofALP and PTH were higher in infants without rickets. With clinical and laboratoryfindings the rickets was diagnosed in 22 infants (2,6 %). Rachitism was seen in infants at5-7 months of age most frequently. The higher the the rickets frequency the lower thesocioeconomical status of the families. The frequency of rachitism was higher in infantswithout on vitamin D supplementation than on with vitamin D supplementation. Thefrequency of rickets is higher 11,1 times in infants without vitamin D supplementation.Comment: Rickets is stillan importent prolem in our country even though the frequencyof rickets is decreasedaccording to previous studies. Insufficient Vitamin Dsupplementation was the most important risk factor for rachitism.