An investigation betweeen childhood trauma and job-related emotional burnout of corporate company employees
Kurumsal firma çalışanlarının çocukluk çağı travmaları ile işe bağlı duygusal tükenmişlikleri arasında bir araştırma
  1. Tez No: 768727
  2. Yazar: MERVE ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Çocuk İstismarı, Çocuk İhmali, İşe Bağlı Duygusal Tükenmişlik, Tükenmişlik, Childhood Traumas, Child Abuse, Child Neglect, Job-Related Emotional Burnout, Exhaustion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çocukluk çağı travmalarının işle ilgili duygusal tükenmişliği açıklamada yordayıcı rolünü belirlemektir. Ayrıca bu çalışmada çocukluk çağı travmaları, işle ilgili duygusal tükenmişlik ile yaş, cinsiyet, medeni durum, ebeveynlik durumu, kronik hastalık ve sigara ve alkol kullanım durumu gibi demografik değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma grubunu 310 kurumsal şirket çalışanı oluşturmuştur. Katılımcılar, araştırmacı tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”, çocukluk çağı travmalarını ölçmek için“Çocukluk Çağı Travmaları Anketi (CTQ-33)”ve duygusal tükenmişlik düzeylerini ölçmek için“İşle İlişkili Duygusal Tükenme Ölçeği”ne tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler IBM Statistical Packet for Social Sciences (SPSS) 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada Korelasyon analizi, Basit Doğrusal Regresyon analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi ve tek yönlü ANOVA analizi kullanılmıştır. Sonuçlara göre çocukluk çağı travmalarının alt boyutu olan çocuğun aşırı koruma-kontrolü, işle ilgili duygusal tükenmişlik üzerinde yordayıcı role sahiptir. Araştırmanın değişkenleri ile cinsiyet, medeni durum ve kronik hastalık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İlgili literatüre dayalı olarak, çalışmanın bulguları tartışılmış ve gelecekteki araştırma ve uygulama alanlarına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the predictive role of childhood traumas in explaining job-related emotional burnout. In addition, this study examined the relationship between childhood traumas, job-related emotional burnout and demographic variables such as age, gender, marital status, parental status, chronic illness and cigarettes and alcohol consumption status. The research group consisted of 310 corporate company employees. Participants were subjected to the ''Demographics Form'' created by the researcher, the ''Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33)'' to measure childhood traumas and the ''Job-Related Emotional Exhaustion Scale'' to measure emotional burnout levels. The obtained data were analyzed with the IBM Statistical Packet for Social Sciences (SPSS) 22.0 program. Correlation analysis, Simple Linear Regression analysis, Independent Sample T-Test and one-way ANOVA analysis were used in the research. According to results, child overprotection- overcontrol which is the subdimension of childhood traumas had predictive role on job-related emotional burnout. Significant relationships were found between the variables of the study and gender, marital status, and chronic illness. On the basis of the relevant literature, the study's findings were discussed and suggestions for future research and application areas were presented.