The role of international agencies in peacekeeping and conflict resolutions in Africa, a case of Somalia
Afrika'daki barışı koruma ve çatışma çözümünde uluslararası kurumlarının rolü, Somali örneği
- Tez No: 768909
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış koruma, çatışmalar, Somali, AMISOM, Birleşmiş Milletler, Peacekeeping, Conflict, Somalia, AMISOM
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, uluslararası kuruluşların Somali'de barışı koruma ve çatışma çözümündeki rolünü vurgulamaktır. Araştırma ayrıca, Somali'de devam eden Afrika Birliği Misyonuna (AMISOM) odaklanarak Somali'deki farklı barışı koruma misyonlarını da incelemektedir. Araştırmacı, realizm teorisinin barışı koruma operasyonlarına ilişkin yorumuna bağlı olarak, Somali'deki barışı koruma operasyonuna dahil olan devletlerin motifleri bulmaya çalışacaktır. Bu çalışmada AMISOM'a katılan devletlerin motivasyonlarını anlamak için ulusal çıkar kavramı realist teorinin merceğinden analiz edilmektedir. Araştırmacı ayrıca AMISOM'un karşılaştığı zorlukları incelemeye çalışır. Çalışma nitel bir yaklaşım kullandı ve araştırma sürecinin keşfedici, tanımlayıcı ve yorumlayıcı unsurlarını dahil etmeye çalıştı. Bu çalışmanın bulgu ve tavsiyeleri, Somali hükümetinin liderliğine ve Somali'de barış inşası sürecine dahil olan bölgesel ve uluslararası aktörlere faydalı olacaktır. Araştırma, uluslararası çatışmaların incelenmesine ve daha spesifik olarak Somali'de barış inşası ve çatışma çözümüne ilişkin akademik çalışmalara katkıda bulunacağı için değerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to highlight the role of international agencies in peacekeeping and conflict resolution in Somalia. The paper examines different peacekeeping missions in Somalia, focusing on the ongoing African Union Mission in Somalia (AMISOM). Depending on the interpretation of realism theory on peacekeeping operations, the researcher will try to find the motives of states involved in the peacekeeping operation in Somalia. In this paper, the concept of national interest is analyzed through the lens of realist theory to understand the motivations of states participating in AMISOM. Also, the researcher attempts to examine the challenges confronting AMISOM. The study used a qualitative approach and attempted to include the exploratory, descriptive, and interpretive elements of the research process. The findings and recommendations of this study will be useful to the leadership of the Somali government and regional and international actors involved in the peace-building process in Somalia. The research will be valuable because it will contribute to the study of international conflicts and, more specifically, to the academic studies of peace building and conflict resolution in Somalia.