Teknoparklarda sunulan Ar-Ge teşviklerinin Ar-Ge göstergeleri ile ilişkisi: Tokat Teknopark örneği
The relationship between R&D incentives offered in technoparks and R&D indicators: The case of Tokat Technopark
- Tez No: 768927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Teknoparklar, Ar-Ge Teşvikleri, Ar-Ge Çıktıları, Tokat Teknopark, Korelasyon Katsayısı, Technoparks, R&D Incentives, R&D Outputs, Tokat Technopark, Correlation coefficient
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kısaca teknopark ve teknokent gibi isimlerle anılmaktadır. Bu araştırmada Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü teknoparkların yapısı, girişimcilere sağlanan vergi teşvikleri ve diğer destekler bağlamında girişimcilere katkıları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tokat Teknopark' ta faydalanılan teşvik miktarları ile Ar-Ge çıktıları arasındaki ilişki“Korelasyon Katsayısı”ile ölçülerek, bulgular yorumlanmıştır. Araştırmanın analiz sonucunda altı adet çıktıda pozitif yönde ilişki, ikisinde ise bir ilişki yoktur. Teknoparklarda sunulan birçok teşvik olsa da Tokat Teknopark ve benzer teknoparkların, Üniversite-Sanayi İş Birliğini etkin kullanıp gelişmesi için Ar-Ge teşvik mekanizması sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
Technology Development Zones are briefly referred to as technoparks and technopolises. In this research, the structure of technoparks where R&D activities are carried out, their contributions to entrepreneurs in the context of tax incentives and other supports provided to entrepreneurs are examined in detail. The relationship between the amount of incentives utilized in Tokat Technopark and R&D outputs was measured by“Correlation Coefficient”and the findings were interpreted. As a result of the analysis of the research, there is a positive relationship in six outputs and no relationship in two of them. Although there are many incentives offered in Technoparks, R&D incentive mechanism should be continued for Tokat Technopark and similar technoparks to use and develop University-Industry Cooperation effectively.