COVİD-19 pandemisinde yoğun bakım hemşirelerinin maneviyat düzeyleri, algıladıkları stres ve bakım davranışlarının belirlenmesi
Determination of spirituality levels, perceived stress and care behaviors of intensive care nurses in the COVİD-19 pandemic
  1. Tez No: 768934
  2. Yazar: HAVVA BADAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan stres, bakım davranışları, COVID-19, hemşire, maneviyat, caring behaviors, COVID-19, nurse, perceived stress, spirituality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırma, COVID-19 pandemi döneminde bir eğitim ve araştırma hastanesinde COVID-19 tanılı hastaların tedavi gördüğü yoğun bakımlarda görevli olan hemşirelerin maneviyat düzeyleri, algıladıkları stres ve bakım davranışlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma Haziran 2021-Aralık 2022 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini COVID-19 yoğun bakım ünitelerinde görevli olarak çalışan hemşireler oluşturmuştur. Evrenin tamamına ulaşmak amaçlandığından örneklem seçme yöntemine gidilmemiştir. Araştırma verileri gönüllü olarak katılım sağlayan 215 hemşireden Tanıtıcı Özellikler Formu, Maneviyat Ölçeği-27 (MÖ-27), Algılanan Stres Ölçeği-14 (ASÖ-14) ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ-24) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS 22.00 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %72.1'inin 18-30 yaş aralığında, %73'ünün kadın ve %59.1'inin bekar olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin MÖ-27 toplam puan ortalamasının 107.41±17.08, ASÖ-14 toplam puan ortalamasının 42.55±9.38, BDÖ-24 toplam puan ortalamasının 5.15±0.77 olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hemşirelerin maneviyatları ile bakım davranışları; algılanan stres ile bakım davranışları arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the spirituality levels, perceived stress and care behaviors of nurses working in intensive care units where patients diagnosed with COVID-19 are treated in a training and research hospital during the COVID-19 pandemic period. Materials and Methods: The research was carried out in Erzurum Regional Training and Research Hospital between June 2021 – December 2022. The population of the study consisted of nurses working in COVID-19 intensive care units. Since it was aimed to reach the entire population, the sample selection method was not used. Research data were collected from 215 nurses who participated voluntarily by using the Descriptive Characteristics Form, Spirituality Scale-27, Perceived Stress Scale-14 and Caring Behaviors Inventory-24. SPSS 22.00 statistical package program was used to evaluate the data. Findings: It was determined that 72.1% of the nurses participating in the study were between the ages of 18-30 and 73% were women and 59.1% were single. It was determined that the mean of the total score of SS-27 was 107.41±17.08, the mean of the total score of PSS-14 was 42.55±9.38, and the mean of the total score of CBI-24 was 5.15±0.77. Conclusion: According to the results obtained from the research, it has been determined that there is a positive significant relationship between the perceived stress and caring behaviors, and the spirituality and caring behaviors.