Primary school EFL teachers' beliefs and practices in teaching reading to young learners
İlkokul İngilizce öğretmenlerinin çocuklara İngiliz dilinde okuma becerilerinin kazandırılmasına ilişkin inançları ve uygulamaları
- Tez No: 768978
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNAN KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklara yabancı dil öğretimi, Öğretmen bilişi, Okuma becerilerinin öğretimi, EFL young learners, Teacher cognition, Teaching reading
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gelişmiş İngilizce okuma becerileri yabancı dil gelişimini olumlu yönde etkiler. İlkokul çağındaki çocukların yabancı dilde sözlü iletişimi ile o dilde okuma becerileri arasında güçlü bir ilişki olduğuna inanılmaktadır. Çocuklara yabancı dil öğretecek öğretmenlerin, hedef yaş grubunun okuma gelişim aşamaları hakkında geniş bir bilgiye sahip olmaları ve öğrenciler için ilgi çekici ve motive edici görevler tasarlayabilmeleri beklenmektedir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar öğretmen bilişinin yabancı dil sınıflarında kaliteli eğitimin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını ifade etmektedir. Bu nitel çalışmanın amacı, ilkokulda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin etkili okuma öğretimine bakış açıları, okuma öğretimi anlayışları ile hizmet içi uygulamaları arasında uyumluluk olup olmadığını incelemektir. Bu çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde bulunan özel bir ilkokulda yürütülmüştür. Bir vaka çalışmasına uygun olarak, aynı okulda İngilizce öğreten dört Türk İngilizce öğretmeni katılımcı olarak seçilmiştir. Öğretmenlerin bilişleri ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak için iki temel veri toplama aracı kullanılmıştır: Yapılandırılmış görüşme soruları ve yapılandırılmış sınıf gözlem kontrol listesi. Veriler tümdengelim ve tümevarım yaklaşımları kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, öğretmenlerin okuma becerisini bağımsız (özerk) bir öğrenci olmanın ön şartı olarak kabul ettiği ve öğrencilerini okumaya dahil etmenin hayati önem taşıdığına inandıkları tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin okuma stratejilerinin öğretimine vurgu yaptığı ve derslerde okuma stratejilerinde derleme, tarama ve beyin fırtınası stratejileri kullandıkları görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, erken yaşta öğrencilere okuma öğretiminde öğretmenlerin bilişleri ile sınıf uygulamaları arasında önemli tutarlılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Improved reading skills positively influence foreign language development. A strong relationship exists between the L2 oral language and the L2 reading abilities of EFL learners. Teachers who are to teach foreign languages to young learners are expected to have a broad knowledge of the target age group's reading developmental stages and to be able to design tasks that are engaging and motivating for young learners. It is now well established from a variety of studies that teacher cognition plays a significant role in ensuring quality education in a foreign language classroom. The purpose of this qualitative study is to explore the relationship between primary school EFL teachers' viewpoint toward effective reading instruction and the compatibility between their understanding of teaching reading and their in-service practices. This study was carried out in a foundational primary school located in the Marmara region in Turkey in the 2021-2022 academic year. In compliance with a case study, four Turkish English teachers who teach English at the same foundational primary school were selected as participants for this study. To gain knowledge about teachers' cognitions and practices, two main data collection tools were identified. They are structured-interview questions and a structured-classroom observation checklist. Data were analyzed by employing both deductive and inductive approaches. This study found that the teachers believed that it was vital to engage EFL young learners with reading since it was considered a prerequisite to being autonomous learners. Emphasizing the importance of teaching reading strategies, the teachers stated that they provided students with skimming, scanning, and brainstorming strategies. The study found a positive correlation between teachers' cognitions and classroom practices in teaching reading to young learners.