Bıldırcında (Coturnix coturnix japonica) Musculi membri thoracici'nin makroanatomik olarak incelenmesi
Macroanatomical investigation of Musculi membri thoracici in quail (Coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 769007
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Kanat, Makroanatomi, Ön bacak, Quail, Wing, Macroanatomy, Fore limb
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışma japon bıldırcınlarında kanat kaslarının makroanatomik yapısını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 10 adet japon bıldırcını kullanıldı. Bıldırcınlar, bıldırcın eti satan ticari işletmelerden temin edildi. Bıldırcınların kanat kasları diseke edildi. Kasların makroanatomik özellikleri belirlendi. Bulgular: Japon bıldırcınında, kanadın oluşumuna ve hareketine esas teşkil eden kaslar açığa çıkarılarak, musculus pectoralis, musculus latissimus dorsi, musculus propatagialis, musculus deltoideus major, musculus biceps brachii, musculus scapulotriceps, musculus humerotriceps, musculus deltoideus minor, musculus supracoracoideus, musculus brachialis, musculus extensor carpi radialis, musculus supinator, musculus extensor longus alulae, musculus extensor digitorum communis, musculus extensor longus digiti majoris, musculus extensor carpi ulnaris, musculus pronator superficialis, musculus pronator profundus, musculus flexor carpi ulnaris, musculus extensor brevis alulae, musculus flexor alulae, musculus adductor alulae, musculus abductor alulae, musculus ulnometacarpalis dorsalis, musculus ulnometacarpalis ventralis, musculus interosseus ventralis ve musculus interosseus dorsalis incelendi. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular ile Japon bıldırcınının kanat kaslarının, diğer kanatlı türleriyle büyük oranda benzerlik gösterdiği ancak birtakım farklılıkların da bulunduğu belirlendi. Elde edilen sonuçların, bu alandaki literatür bilgisine ayrıca veteriner klinik bilimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to reveal the macroanatomical structure of the wing muscles in Japanese quails. Material and method: In this study, 10 Japanese quails were used. Quails were obtained from commercial enterprises selling quail meat. Wing muscles of quails were dissected. The macroanatomical features of the muscles were determined. Results: In Japanese quail, the muscles that are the basis for the formation and movement of the wing were revealed, musculus pectoralis, musculus latissimus dorsi, musculus propatagialis, musculus deltoideus major, musculus biceps brachii, musculus scapulotriceps, musculus humerotriceps, musculus deltoideus minor, musculus supracoracoideus, musculus brachialis, musculus extensor carpi radialis, musculus supinator, musculus extensor longus alulae, musculus extensor digitorum communis, musculus extensor longus digiti majoris, musculus extensor carpi ulnaris, musculus pronator superficialis, musculus pronator profundus, musculus flexor carpi ulnaris, musculus extensor brevis alulae, musculus flexor alulae, musculus adductor alulae, musculus abductor alulae, musculus ulnometacarpalis dorsalis, musculus ulnometacarpalis ventralis, musculus interosseus ventralis and musculus interosseus dorsalis were examined. Conclusion: With the findings obtained from this study, it was determined that the wing muscles of the Japanese quail were largely similar to those of other winged species, but there were also some differences. It is thought that the results obtained will contribute to the literature knowledge in this field and also to veterinary clinical sciences.