Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kültür paylaşımı bakımından ders kitaplarında tiyatro metinlerinin kullanımı
The use of theater texts in the teachbooks in terms of culture sharing in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 769212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Teaching Turkish as a foreign language, cultural culture, theater
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Gelişen ve değişen dünyada etkileşimin artmasıyla dil öğretimi büyük önem kazanmaya başlamaktadır. Son yıllarda uygulanan politikalarla ülkemizde de dil öğretimi oldukça yaygın hale gelmiştir. Bunun sonucunda ise öğretimde yeni anlayışlar benimsenmektedir. Yabancı dil öğretimi aynı zamanda kültür öğretimidir. Kişilerin hedef dili öğrenirken o dilin kültürel zenginliklerini de öğrenmesi oldukça önemlidir. Benimsenen dillerin kendilerine has değerler sistemi vardır. Bu dillerden birine sahip bir kişiyle etkileşim halindeyken sorun yaşamamak ve akıcı bir iletişim kurabilmek, hedef dilin kültürüne hâkim olmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Yabancı dil öğretiminde kültür paylaşımı amacıyla çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmaktadır. Dil öğretiminde genellikle dil bilgisine ağırlık verilerek bu doğrultuda yöntem ve teknikler benimsenmektedir. Türkçe öğretiminde de durum böyledir fakat sadece dil bilgisi öğretmek doğru değildir. Öğretilen dil bilgisinin yanında öğrenci merkezli yöntem ve tekniklere yönelmek daha doğru olacaktır. Yeni yöntem ve tekniklerle birlikte yeni yaklaşımlar da ortaya çıkmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de tiyatrodur. Tiyatro vasıtasıyla dil öğretimi oldukça yaygınlaşmakta ve üzerinde çok durulmaktadır. Tiyatronun öğrenciyi derse güdülediği, oluşturduğu etkileşimli ortamlarla öğretimi daha aktif hale getirdiği bilinmektedir. Tiyatronun dil öğretiminde önemli özelliklerinden birisinin de kültür aktarmadaki işlevi olduğu söylenebilir. Türk kültürü içerisinde hayat bulmuş tiyatro eserleri, Türk kültürünün zenginliklerini içerisinde barındırır ve Türkçe öğrenmek isteyenlere bu kültürel zenginlikleri aktarmada en önemli materyallerden birisi olarak görülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın ana amacı; yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kültür paylaşımının önemini vurgulamak ve tiyatronun kültür paylaşım aracı olarak yerini ve önemini doküman inceleme yöntemiyle ortaya koymak, aynı zamanda Türkçe öğretiminde tiyatro kullanımın yansımalarını belirlemektir. Bunun yanında yabancı dil olarak Türkçe öğretimi amacıyla tiyatro vasıtasıyla yeni öğrenme ortamlarına teşvik etmek ve öğrencilerin de içerisinde bulunduğu tiyatro etkinliklerinin düzenlenmesine vesile olmak çalışmanın amaçları arasındadır. Anahtar Kelimler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, kültür paylaşımı, tiyatro.
Özet (Çeviri)
With the increase in interaction in the developing and changing world, language teaching begins to gain great importance. Due to the policies implemented in recent years, language teaching has become quite common in our country. As a result, new understandings are adopted in teaching. Foreign language teaching is also cultural teaching, it is very important for people to learn the cultural richness of that language while learning the target language. The adopted languages have their own value system. Not having any problems while interacting with a person who has one of these languages and being able to communicate fluently shows how important it is to have a command of the culture of the target language. Various methods and techniques are used in foreign language teaching for the purpose of cultural transmission. In language teaching, methods and techniques are adopted in this direction, with concentrate on grammar. This is also the case in teaching Turkish, but it is not appropriate to teach only grammar. In addition, it would be more correct to turn to student-centered methods and techniques. Along with new methods and techniques, new approaches are emerging, one of those is theatre. Language teaching through theater has become widespread and is emphasized. It is known that the theater motivates the students to the lesson and makes the teaching more active with the interactive environments it creates. It can be said that one of the important features of theater in language teaching is its function in culture transmission. Theater works that have come to life in Turkish culture contain the richness of Turkish culture and are seen as one of the most important materials in transmission these cultural riches to those who want to learn Turkish. In this direction, the main purpose of the study is to emphasize the importance of cultural transmission in teaching Turkish as a foreign language and to reveal the place and importance of theater as a cultural transfer tool with document analysis method, and also to determine the reflections of the use of theater in Turkish teaching. In addition, the aim of the study is to encourage new learning environments for teaching Turkish as a foreign language through the theater and lead in the organization of theatrical activities in which the students participate.