Etkili psikolojik danışman nitelikleri ve öznel iyi oluşunun kariyer uyumunu yordaması: COVID-19 salgın süreci
  1. Tez No: 769211
  2. Yazar: İLKER ARDIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Etkili Psikolojik Danışman Nitelikleri, Öznel Mutluluk, Kariyer Uyumu, Effective Counsellor Characteristics, Subjective Happiness, Career Adaptability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın temel amacı etkili psikolojik danışman nitelikleri ve öznel iyi oluşunun kariyer uyumunun yordama gücü test edilmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı‟ndan mezun olmuş, kamu veya özel kurumlarda psikolojik danışmanlık hizmeti veren amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen 448 (259 Kadın, 189 Erkek) psikolojik danışman oluşmaktadır. Bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanmıştır. Verilerin toplanması için Demografik Bilgi Formu, Etkili Psikolojik Danışman Nitelikleri Değerlendirme Ölçeği, Öznel Mutluluk Ölçeği, Mesleki Uyumluluk Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için pearson moment korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, etkili psikolojik danışman nitelikleri arttıkça; psikolojik danışmanların kariyer (mesleki) uyumları artmaktadır, psikolojik danışmanların mesleki gelişim programlarına katılımı arttıkça etkili psikolojik danışman nitelikleri artmaktadır. Etkili psikolojik danışman nitelikleri ile cinsiyet değişkeni, psikolojik danışmanların mesleki kıdem yılı, aylık geliri ve Covid-19 sürecinde çalışma durumu arasında bir ilişki bulunamamıştır. Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular manidar düzeydedir. Elde edilen bulgulara göre bu çalışmaya katılan psikolojik danışmanların mesleki hizmet yılı ve gelişim programlarına katılım durumu onların kariyer uyumlarını kısmı düzeyde yordadığı görülmektedir. Psikolojik danışmanlık hizmet yılı, psikolojik danışmanların mesleki gelişim programlarına katılma durumu modeli yordamamaktadır. Ancak, etkili psikolojik danışman nitelikleri pozitif yönde, öznel iyi oluş bu mevcut çalışmaya katılan psikolojik danışmanların kariyer uyumlarını yordadığı bulunmuştur. Covid-19 sürecinde kariyer uyumuna yönelik uygulamalar ve politikalar Geliştirilmesine yönelik ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to test the predictor roles of effective counsellor characteristics and subjective well-being for career adaptability. The study group consists of 448 (259 women and 189 men) psychological counsellor who selected purposive sampling method, graduates from guidance and psychological counselling program, and serve counselling services in public and private institutions. The correlational predictive modelling was used in this study. In order to collect data Demographical Information Form, Counsellor Effectiveness Rating Scale, Subjective Happiness Scale and Career Adaptability Scale was used. In order to test hypothesis of hypothesis of research pearson moments corelation and multiple linear regression analysis were done. Results indicated that as the psychological counsellors‟ effective counsellor characteristics increased their career adaptability is increasing. As the participation of professional development program of psychological counsellor increased, their effective counsellor characteristics are increasing. No relationship was found between the effective counselors characteristics and the gender, the professional seniority of the counselors, monthly income, and the employment status in the Covid-19 process. The findings obtained as a result of multiple linear regression analysis are significant. According to the findings, it is seen that the participation of the psychological counselors to their professional service year and development programs partially predicted their career adaptability. However, it was found that effective counselor characteristics and subjective well-being predicted career adaptation of the psychological counselors who participated in this study. Recommendations were made to researchers for the development of practices and policies for career adaptation in the Covid-19 process.