Hbe antijen negatif naif kronik hepatit b hastalarında lamivudin ile telbivudinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of lamivudine and telbivudine in hbe antigen negative naif chronic hepatitis b patients
  1. Tez No: 769283
  2. Yazar: SİBEL GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Lamivudin, Telbivudin, Chronic Hepatitis B, Lamivudine, Telbivudine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç: Kronik hepatit B virus enfeksiyonu dünya çapında yaklaşık 350-400 milyon insanı etkileyen ciddi bir hastalıktır. Kronik HBV enfeksiyonunda tedavinin amacı siroz ve/veya hepatosellüler karsinom gibi geriye dönüşümsüz hasarların oluşmasını engellemektir. Bu çalışmada lamivudin veya telbivudin kullanan hastalarda antiviral tedavilerin virolojik, serolojik ve biyokimyasal olarak uzun dönem etkinliğini değerlendirdik. Yöntem: Çalışmaya 48 hafta süresince lamivudin (100 mg/gün) kullanan 57, telbivudin (600 mg/gün) kullanan 60 naif kronik hepatit B hastası dahil edildi. Hastalarda ALT ve HBV DNA düzeyi araştırıldı. Hastaların serolojik, biyokimyasal, virolojik ve histolojik verileri kaydedildi. Oral antiviral tedavilerin 48 haftalık kullanımı sonrasında elde edilen veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Lamivudin veya telbivudin kullanan hastaların tamamında, bazal değerlere oranla tedavilerin 12. , 24. veya 48. haftasında istatistiksel olarak anlamlı derecede ALT değerinde azalma, HBV DNA değerinde negatifleşme tespit edildi. İki ilaç arasında ALT normalleşmesi açısından fark izlenmedi. Tedavilerin 48. haftasında telbivudin alan hasta grubu ile lamivudin alan hasta grubu kıyaslandığında, HBV DNA negatifleşme oranı, telbivudin tedavisi alan grupta daha yüksek oranda tespit edildi (p0.05). Sonuç: Lamivudin veya telbivudin tedavileri ile serum HBV DNA seviyelerinin baskılandığı, ALT normalizasyonunun sağlandığı söylenebilir. Ancak kronik hepatit B tedavisinde direnç önemli bir sorun olması ve uzun dönem lamivudin veya telbivudin kullanımı sırasında yüksek oranda direnç gelişmesi nedeniyle, direnç gelişiminin erken saptanması için hastalar tedavi altında iken yakından izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Chronic hepatitis B virus infection is a critical disease affecting 350-400 millions of people worldwide. The aim of treatment of chronic HBV infection is to prevent irreversible injuries, including hepatocellular carcinoma and cirrhosis. In this study, we evaluated the long-term virological, serological and biochemical effects of lamivudin or telbivudin treatment in patients with chronic hepatitis B infection. Methods: 57 patients with chronic hepatitis B infection using 100 mg/day lamivudin for 48 weeks and 60 patients with chronic hepatitis B infection using 600 mg/day telbivudin were included in the study. Serum ALT, HBV and DNA levels were measured in each patient. Data regarding serological, biochemical, virological and histological evaluations were determined, and compared with the data obtained at the end of one year oral antiviral therapy. Results: In all patients used lamivudin or telbivudin, statistically significant normalization in ALT values and negativity in HBV DNA levels were detected at the 12th, 24th or 48th weeks of treatment. No difference was detected between two medications in terms of ALT normalization. When comparing of the telbivudin group to lamivudin group at the 48th week of therapy, HBV DNA negativity was found were much more pronounced in the telbivudin group (p0.05). Conclusion: It can be stated that the repression of HBV DNA levels, and ALT normalization were achieved with lamivudin or telbivudin therapies. However, as resistance in chronic hepatitis B therapy is a major issue, and high rates of resistance has been seen during long-term lamivudin or telbivudin use, patients under therapy should be closely monitored to detect resistance at an early stage.