Irak, diwaniyah valiliği'nde birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının tetanoz aşısı hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi
Assessment of primary care providers' knowledge about tetanus vacci̇ne in diwaniyah governorate, İrak
  1. Tez No: 769290
  2. Yazar: LATEEF KAMIL KAREEM ALOMARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları, bilgi, tetanoz aşısı, Assessment, primary care providers, knowledge, tetanus vaccine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Arka plan: Tetanoz, Clostridium tetani bakterisinin neden olduğu son derece tehlikeli bir enfeksiyondur. Tetanoza neden olan bakterilerin sporları çevreye dağılır. Bakteriler, kasların normalden daha fazla gerilmesine neden olur, bu da spazmlara, sertliğe ve omurganın kavislenmesine neden olur. Sonunda, nefes almak daha zor hale gelir ve artan sıklıkta spazmlar meydana gelir. Amaç: Irak'ın Diwaniyah Valiliği'nde birinci basamak sağlık hizmeti sunucularının tetanoz aşısı hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi ve birinci basamak hizmet sunucularının demografik özellikleri ile tetanoz aşısı hakkındaki bilgileri arasındaki ilişkinin Belirlenmesi. Yöntemler: Çalışma, G.Power programı kullanılarak 200 birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı üzerinde gerçekleştirildi. 27 Aralık 2021-26 Şubat 2022 döneminde Irak Diwaniyah vilayetindeki birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarından anketi doldurmak 15 ila 25 dakika sürdü. Bulgular: Sonuçlar, hemşirelerin tetanoz aşısı bilgisi ile yaşları ve eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu gösterdi, çünkü eğitim, uygulama yılı ve sürekli eğitimin sağlık çalışanlarının deneyim düzeyleri ile yakından ilişkili olduğu bulundu. Sonuç: Sonuçlar, hemşirelerin tetanoz aşısı hakkındaki bilgileri ile yaş ve eğitim düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Çalışma, hemşirelerin bulaşıcı hastalıklar, özellikle tetanoz hakkında bilgilerini geliştirmek için eğitim oturumunun başlatılmasının önemli olduğunu önerdi.
Özet (Çeviri)
Background: Tetanus is an extremely dangerous infection that is brought on by the Clostridium tetani bacterium. The spores of the bacteria that cause tetanus are dispersed throughout the environment. The bacteria cause the muscles to tighten more than normal, which results in spasms, stiffness, and an arching of the spine. In the end, it becomes more difficult to breathe, and spasms occur with an increased frequency. Objective: To Assess of primary care providers' knowledge about tetanus vaccine and Determining the relationship between demographic characteristics of primary care providers and their knowledge about tetanus vaccine in Diwaniyah Governorate, Iraq. Methods: The study was conducted on 200 primary care providers using the G.Power program. It took 15 to 25 minutes to fill out the questionnaire from primary care providers in the Iraqi Diwaniyah governorate during the period from December 27th 2021- February 26th 2022. Results: The results showed a statistically significant relationship between nurses' knowledge of tetanus vaccine, their age and education level, as it was found that education, years of practice and continuing education are closely related to the levels of experience of healthcare professionals. Conclusion: The results show that there is a statistically significant relationship between the nurses' knowledge about the tetanus vaccine and their age and education level. The study recommended that it is important to initiate training session to improve nurses knowledge about communicable diseases, especially tetanus.