Assessment primary school teacher knowledge toward mumps diseases at diwaniya city
Diwaniyah şehrindeki ilkokul öğretmenlerinin kabakulak hastalıklarına yönelik bilgilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 769423
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE SERAP TUNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, İlkokul, Öğretmenler, Kabakulak, Bilgi, Assessment, Primary School, Teachers, Mumps, Knowledge
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Kabakulak, tükürük yoluyla yayılabilen bulaşıcı bir hastalık olup başta ergenleri ve çocukları etkileyen tek bir serotip virüsün (paramiksovirüs) neden olduğu akut bir hastalıktır. Amaç: Okullar, çocukların ve toplum sağlığının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığı için ilkokul öğretmenlerinin kabakulak hastalıkları ile ilgili bilgi düzeyleri büyük önem taşır. Çalışmanın amacı bu konudaki bilgi düzeyinin belirlenmesi ve hastalığın bulaşmasını önlemek ve daha iyi bir şekilde tedavi edilmesine destek olmak için okullardaki kabakulak bilgisine dair farkındalığın artmasına katkı sağlamaktır. Yöntem: 14 Ocak- 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Al-Diwaniyah'taki 40 ilkokulda öğretmenlik görevi yapan hocaların kabakulak hakkındaki bilgilerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma yapılmıştır. Örneklemde en az bir yıllık deneyime sahip 355 erkek ve kadın öğretmen yer almaktadır. Bulgu: Araştırma sonuçları, çalışma örneklemine katılan öğretmenlerin çoğunluğunun yüzde (40,8) ile 41 yaş ve üzeri olduğunu göstermiştir. Ayrıca, çalışma örneğindeki kadın katılımcı sayısının erkeklerden daha fazla olduğu (% 56.9) ve öğretmenlerin bilgi düzeyi ile eğitim kursu ve deneyim yılı sayısı arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç : Genel olarak bakıldığında sonuçlar, okullarda öğretmenlerin kabakulak hakkındaki genel bilgi düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin kabakulak hastalığı hakkında farkındalıklarını ve bilgilerini artırmak için yoğun bir eğitim programına ve eğitim kurslarına ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Mumps is an acute disease caused by a single serotype virus (paramyxovirus) that primarily affects adolescents and children. Mumps is a contagious disease that can be spread through saliva Objective: Determine primary school teachers' knowledge about Mumps diseases. Because schools play such an essential role in improving children's and society's health, we can raise knowledge of mumps in schools to treat the condition better and prevent its transmission. Methods: From January 14 to April 30, 2022, a descriptive study was conducted in 40 primary schools in Al-Diwaniyah to assess teachers' knowledge about mumps. The sample included 355 male and female teachers with at least one year of experience. Results: The results of the research showed that the majority of the teachers who participated in the study sample were aged 41 and over, with a percentage of (40.8%), The study also showed that the number of female participants in the study sample is more than males, at a rate of (56.9%), The study also showed a relationship between the level of knowledge of teachers, the training course and the number of years of experience. Conclusion: In general, the results of teachers' evaluation of mumps in schools indicate a poor level of general knowledge; they need an intensive educational program and training courses to increase teachers' awareness and knowledge about mumps disease