Kronik hepatit C hastalarında ürik asit düzeylerinin pegile-interferon ve ribavirin tedavisine etkisi
Influence of uric acid levels on pegylated- interferon plus ribavirin therapy in patients withchronic hepatitis C
- Tez No: 769451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIS ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: kronik hepatit C, ürik asit, steatoz, chronic hepatitis C, uric acid, steatosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Bu çalışmada, kronik hepatit c hastalarında ürik asit düzeylerinin pegile-interferon alfa (PEG-IFN-a) 2a/2b ve ribavirin tedavisi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne 01.01.2005 – 01.11.2012 tarihleri arasında başvuran ve yaşları 20 ile 75 arasında değişen, tedavi öncesi e sonrası ürik asit düzeyleri ile birlikte 0, 12, 24, 48 ve 72. Haftalardaki HCV-RNA değerlerine ulaşılabilen toplam 165 hasta dahil edilmiştir. Bu parametreler, tedavi yanıtına göre belirlenen gruplarda (kalıcı virolojik yanıt – SVR, relaps ve yanıtsızlar) karşılaştırılmalı değerlendirilmiştir. Bulgular: Ürik asit düzeylerinin ve/veya karaciğer biyopsilerinin elde edilememesi nedeniyle 28 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Dahil edilen 137 hastanın 117'sinde hiperürisemi yoktu. Tek değişkenli analizlerde hiperürisemi ile yaş, bel çevresi, HOMA-IR skoru, kalıcı virolojik yanıt, fibrozis ve histolojik aktivite indeksi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Ancak hiperürisemi ile vücut kitle indeksi, hipertansiyon, metabolik sendrom varlığı ve steatoz derecesi arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. Çok değişkenli analizlerde ise hiperürisemi ile herhangi bir parametre arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Hastalarda hiperürisemi ile steatoz arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ancak ürik asit düzeylerinin tedavi üzerine etkisi gösterilememiştir. Bu metabolik durumu açıklayacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Introduction: It was aimed in this study to evaluate influence of uric acid levels on pegylated-interferon alpha (PEG-IFN-a) 2a/2b plus ribavirin therapy in patients with chronic hepatitis C. Methods: A total of 165 chronic hepatitis c patients applying to Katip Celebi University Ataturk Research and Training Hospital, Department of Gastroenterology between 01.01.2005 - 01.11.2012 with ages ranging from 20 to 75 years having pre- and post-treatment serum uric acid and HCV-RNA (0, 12, 24, 48 and 72 weeks) levels available were included in the study. These parameters were assessed according to the groups based on response to therapy (sustained virologic response –SVR, relapse and non-responders). Results: Of the 165 patients, 28 were excluded from hyperuricemia analyses owing to lack of uric acid levels and/or liver biopsies. Of the 137 included, 117 had no hyperuricemia while 20 did (cut-off levels were 7 and 6 mg/dL in males and female, respectively). In univariate analyses, no statistically significant association was established between hyperuricemia and age, waist circumference, HOMA-IR score, sustained virologic response, fibrosis and histologic activity index (p values were 0,61; 0,115; 0,437; 0,645; 0,235 and 0,166; respectively). However, significant association was found between hyperuricemia and body mass index, hypertension, existence of metabolic syndrome and grade of steatosis (p values were 0,045; 0,04; 0,045; 0,007; respectively). No significant relevance was noted between hyperuricemia and the parameters in multivariate analyses. Conclusion: There has been detected a significant association between hyperuricemia and steatosis in patients with chronic hepatitis C. However, no influence on therapy has been found with regard to uric acid levels. Further multicenter studies are required to enlighten this metabolic chaos.