Öyküleştirmeye dayalı matematik problem çözme uygulamalarının problem çözme başarısına becerisine ve tutumuna etkisi
The effect of storyline-based mathematics problem solving practices on problem solving success, skills and attitudes
- Tez No: 769493
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: problem-solving, storytelling method, problem-solving success, problem-solving skill, attitude towards problem-solving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Yapılan araştırmanın amacı, öyküleştirme yöntemiyle öğretimin 6. sınıf öğrencilerinin matematik problem çözme başarısına, problem çözme becerisine ve tutuma etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada deney kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ili Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma 4 hafta boyunca rastgele seçilen iki sınıftan biri deney grubu diğeri ise kontrol grubu olacak şekilde, toplam 56 öğrenci (28 deney 28 kontrol grubu) ile çalışma yürütülmüştür. Kontrol grubunda öğretmenin uyguladığı öğretim yöntemi ile ders işlenirkengü, deney grubundaki öğrencilerle ise öyküleştirme yöntemi kullanılarak ders işlenmiştir. Veri toplama araçları olarak; Matematik Başarı Testi, Problem Çözme Beceri Ölçeği ve Problem Çözmeye Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Kontrol ve deney gruplarında öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde parametrik olmayan testler ve betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, deney grubuna uygulanan öğretimin, kontrol grubunda uygulanan öğretime göre problem çözme başarısı, problem çözme becerisi ve problem çözmeye yönelik tutum üzerinde anlamlı ve olumlu bir değişime neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, matematik öğretmenlerinin öğrencilerin problem çözmedeki akademik başarısını artırmak problem çözme becerisini ve problem çözmeye yönelik tutumlarını olumlu yönde geliştirmek için matematik derslerinde öyküleştirme yöntemini kullanmaları önerilebilir. ANAHTAR KELİMLER: Problem çözme, Öyküleştirme yöntemi, Problem çözme başarısı, Problem çözme becerisi, Problem çözmeye yönelik tutum.
Özet (Çeviri)
The Purpose of research is to reveal the effects of storytelling teaching on 6th-grade students' mathematical problem-solving success, problem-solving skills, and attitudes. In the research, a quasi-experimental design with an experimental control group was used. The study group of the research consists of 6th-grade students studying in a primary school affiliated with the Ministry of National Education in Ankara. The study was conducted with a total of 56 students (28 experimental and 28 control groups) from two randomly selected classes for 4 weeks, one being the experimental group and the other being the control group. The lesson was taught with the teacher's teaching methods with the students in the control group, and the lesson was taught with the students in the experimental group using the storytelling method. As data collection tools; Mathematics Achievement Test, Problem Solving Skills Scale, and Problem Solving Attitude Scale were used. It was applied as pre-test and post-test in control and experimental groups. According to the findings of the research, it was concluded that the teaching applied to the experimental group caused a significant and positive change in the problem-solving success, problem-solving skills, and attitude towards problem-solving compared to the existing teaching in the control group. In this way, it can be suggested that mathematic teachers use the storytelling method in math lessons to increase their students' academic success in problem solving and to improve their problem solving skills and attitudes towards problem solving in a positive way.