Atrofik maksillada farklı yöntem ve sayıda yerleştirilen zigomatik ve dental implantlarla oluşturulan modellerdeki stres dağılımlarının sonlu eleman analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress distributions in models created with different methods and numbers of zygomatic and dental implants in atrophic maxilla by finite element analysis
- Tez No: 769495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT LAÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, zigomatik implantlar, sonlu elemanlar stres analizi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, atrofik bir maksillaya farklı sayıda ve farklı planlamalarla dental ve zigomatik implantlar yerleştirilip, bukkal ve palatinal yönden oblik, okluzal yönden vertikal kuvvetler altında kemik dokular ve implant yüzeylerinde oluşan stres değerlerinin sonlu eleman analizi ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 3 farklı implant planlaması yapılarak bu planlamalardaki zigomatik implantlar 2 farklı teknikle (intrasinüs ve ekstrasinüs) yerleştirildi. Model 1'de intrasinüs tekniği ile quad zigoma implantı yerleştirildi. Model 2'de ektrasinüs tekniği ile quad zigoma implantı yerleştirildi. Model 3'te intrasinüs tekniği ile yerleştirilen dual zigoma implantlarına ek olarak 2 tane de konvansiyonel dental implant yerleştirildi. Model 4'te ektrasinüs tekniği ile yerleştirilen dual zigoma implantlarına ek olarak 2 tane de konvansiyonel dental implant yerleştirildi. Model 5'te intrasinüs tekniği ile yerleştirilen dual zigoma implantlarına ek olarak 4 tane de konvansiyonel dental implant yerleştirildi. Model 6'da ektrasinüs tekniği ile yerleştirilen dual zigoma implantlarına ek olarak 4 tane de konvansiyonel dental implant yerleştirildi. Oluşturulan modellere posterior bölgede 4 ve 6 nolu dişlerin santral fossalarından 150 N vertikal, bukkal tüberküllerden 150 N oblik ve palatinal tüberküllerden 150 N oblik kuvvetler uygulandı. Bulgular: Farklı sayıda implantlarla oluşturulan modellerdeki stres değerleri incelendiğinde, stres değerlerinin implant sayısıyla ters orantılı olduğu ve implant sayısın artmasıyla azaldığı görülmüştür. Oblik kuvvetler, vertikal kuvvetlerden daha yıkıcı etkilere sebep olmuştur ve oblik kuvvetler kendi aralarında kıyaslandığında palatinal kuvvetler, bukkal kuvvetlere göre daha fazla stres oluşturmuştur. Alveolar kemikte oluşan stres değerlendirildiğinde kortikal kemikte oluşan stresin spongiöz kemikte oluşan strese göre daha fazla olduğu ve von mises değerlerinin en fazla oluştuğu bölgelerin implantların boyun bölgeleri olduğu tespit edilmiştir. Modeller kıyaslandığında; en az stres, ekstrasinüs yerleşimli dual zigoma implantlarına ilave olarak 4 tane dental implantın yerleştirildiği modelde meydana gelmiştir. Sonuç: Zigomatik implantlara ilave yerleştirilen dental implantların model üzerinde oluşan stresi azalttığı, oblik kuvvetlerin vertikal kuvvetlerden daha fazla stres yarattığı, intrasinüs ve ekstrasinüs tekniklerinin birbirine göre bariz üstünlüğünün olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The goal of this study is to evaluate the stress values on bone tissues and implant surfaces under buccal and palatal oblique and occlusal vertical forces by placing dental and zygomatic implants with different numbers and different plans in an atrophic maxilla by finite element analysis. Material-Method: In this study, 3 different implants were planned, and the zygomatic implants in these plans were placed with 2 different techniques (intrasinus and extrasinus). In Model 1, a quad zygoma implant was placed with the intrasinus technique. In Model 2, a quad zygoma implant was placed with the extrasinus technique. In Model 3, 2 conventional dental implants were placed in addition to the dual zygoma implants placed with the intrasinus technique. In Model 4, 2 conventional dental implants were placed in addition to the dual zygoma implants placed with the extrasinus technique, In Model 5, 4 conventional dental implants were placed in addition to the dual zygoma implants placed with the intrasinus technique. In Model 6, 4 conventional dental implants were placed in addition to the dual zygoma implants placed with the extrasinus technique. 150 N vertical forces from the central fossa, 150 N oblique forces from the buccal tubercles and 150 N oblique forces from the palatal tubercles of teeth 4 and 6 in the posterior region were applied to the models created. Results: When the stress values in the models developed using different numbers of implants were examined, it was observed that the stress values were inversely proportional to the number of implants and decreased with the increase of the number of implants. Oblique forces caused more destructive effects than vertical forces, and palatal forces created more stress than buccal forces when oblique forces were compared among themselves. When the stress in the alveolar bone is evaluated, it has been determined that the stress in the cortical bone is higher than the stress in the cancellous bone, and the regions where the von mises values occur the most are the neck regions of the implants. When the models are compared; The least stress occurs in the model in which 4 dental implants are placed in addition to the extrasinus placed dual zygoma implants. Conclusion: It has been determined thought that dental implants placed in the zygomatic implants reduce the stress on the model, oblique forces create more stress than vertical forces, and intrasinus and extrasinus techniques do not have obvious superiority over each other. Keyword: Zygomatic implants, finite element stress analysis, atrophic maxilla