Omentin ve enflamasyonun atriyal fibrilasyon oluşumundaki yeri
The impact of omentin and inflammation in order of atrial fibrillation
- Tez No: 769496
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSEL ONRAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal Fibrilasyon, Omentin, Epikardiyal Yağ Dokusu, Enflamasyon, Atrial fibrillation, Omentin, Epicardial Fat Tissue, İnflammation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon geliştirdiği ciddi komplikasyonlarla mortalitesi ve morbiditesi yüksek ve her geçen gün sıklığı artan önemli ritim bir bozukluğudur. Yaşam sürelerinin uzamasıyla hastalığın sıklığı artmaktadır. Hastalığın sıklığının artması ile yeni tedavi modaliteleri geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Fakat hastalığın patofizyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Temelinde elektiriksel ve yapısal yeniden şekillenme olan hastalığın bu yeniden şekillenmeye sebep olan mekanizmaları bilinmemektedir. Son dönemde ortaya atılan epikardiyal yağ dokusundan salınan enflamatuar moleküllerin ve adipokinlerin hastalığın patofizyolojisinde yer aldığı düşüncesi araştırmacıların ilgisini çekmektedir Çalışmamızda atriyal fibrilasyonun oluşumunda epikardiyal yağ dokusunun, epikardiyal yağ dokusundan salınan bir adipokin olan omentinin ve yine epikardiyal yağ dokusundan salınan enflamatuar moleküllerin etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Afyon Kocatepe Üniversitesi Kardiyoloji polikliniğine 18 yaş üzeri permanent atriyal fibrilasyon tanısı olan 15 kadın ve 21 erkek olmak üzere toplam 36 hasta grubu, kontrol grubu olarak da 16 kadın 17 erkek olmak üzere, hasta grubu ile uyumlu, toplam 33 sağlıklı birey alınmıştır Tüm bireylerin genel fizik muayeneleri yapıldı ve EKG kayıtları alındı. Tüm bireylerin rutin biyokimyasal parametreleri incelendi. Dışlama kriterlerine göre değerlendirilen bireyler hasta ve kontrol grubu olarak belirlendi. Konvansiyonel ekokardiyografilerinin yanısıra katılımcıların epikardiyal yağ doku kalınlıkları ölçüldü. Venöz kandan omentin, yd CRP, IL 6, IL 1 beta ,TNF alfa düzeyleri ölçülmek üzere numuneler alındı. Ekokardiyografik olarak ölçülen epikardiyal yağ doku kalınlığı değerleri ve ELISA yöntemi ile ölçülen enflamatuar belirteçler ve omentin düzeyleri istatistik analizler kullanılarak kıyaslandı Bulgular: Çalışmamızda hasta grubu ve kontrol grubu arasında yaş, kilo, boy cinsiyet, vücut kitle indeksi açısından anlamlı fark yoktu. Bilinen kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar kıyaslandığında da anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubunda sol atriyum boyutu ve epikardiyal yağ doku kalınlığı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. Hasta grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında omentin, IL 6, IL 1 beta, TNF alfa, yd CRP düzeyleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Omentin, enflamatuar biyobelirteçler, epikardiyal yağ doku kalınlığı ve vücut kitle indeksi birbirleri arasında kıyaslandığında vücut kitle indeksi ve epikardiyal yağ dokusu arasında anlamlı bir korelasyon saptandı. Tartışma ve Sonuç: Atriyal fibrilasyonun oluşumunda omentin ve enflamatuar belirteçlerin rolü saptanamadı. Epikardiyal yağ dokusunun ve vücut kitle indeksinin atriyal fibrilasyon ile ilişkisi gösterildi. Atriyal fibrilasyonlu hastalarda inflamatuar belirteçler arasında korelasyon gösterildi. AF de epikardiyal yağ dokusunun ve enflamasyonun rolünün daha geniş çalışamalarda, omentinin rolünün de seçili ve daha geniş hasta gruplarında araştırılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Atrial fibrillation is a severe rhythm disorder with high mortality and morbidity rates with severe daily complications and its incidence is increasing day by day with increased life expectancy. New treatment modalities are being developed and implemented with the increasing incidence of the disease. However, the pathophysiology of the disease has not been fully elucidated. Electrical and structural remodeling are known they are important for pathophysiology of the disease, but we dont know why remodeling is occuring. A recent idea that the inflammatory molecules and the adipokines released from the epicardial fat tissue are involved in the pathophysiology of the disease attracts the interest of researchers. We aimed to investigate the effects of omentin, an adipokine released from epicardial fat tissue, and inflammatory molecules released from epicardial fat tissue, in the formation of atrial fibrillation in our study Materials and methods: Total of 36 patients, 15 female and 21 male, who were diagnosed with permanent atrial fibrillation and total of 33 healthy individuals, 16 female and 17 male, over 18 years, who were referred to the Cardiology outpatient clinic of Afyon Kocatepe University were included in the study. General physical examinations of all subjects were performed and ECG recordings were taken. Routine biochemical parameters of all subjects were studied. Subjects assessed according to the exclusion criteria were identified as patients and control group. Conventional echocardiography was performed and epicardial fat tissue thicknesses of participants were measured. Omentin, hs CRP, IL 6, IL 1 beta, TNF alpha levels were measured with venous blood sample. EFTT values measured by echocardiographia and inflammatory markers and omentin levels measured by Elisa method were compared using statistical analyzes. Results: There was no significant difference between the patient group and the control group in age, weight, height, body mass index. There was no significant difference in known chronic diseases and used drugs. Left atrial dimension and epicardial fat tissue thickness were statistically significant in the patient group. No significant difference was found between omentin, IL 6, IL 1 beta, TNF alpha, hs CRP levels when the control group was compared with the patient group. A significant correlation was found between body mass index and epicardial fat tissue when omentin, inflammatory biomarkers, epicardial fat tissue thickness, and body mass index were compared between each other. Discussion and Conclusion: The role of omentin and inflammatory markers in the formation of atrial fibrillation has not been established. Epicardial fat tissue and body mass index were associated with atrial fibrillation. A positive correlation was found between inflammatory markers in patients with atrial fibrillation. We think that the role of epicardial fat tissue and inflammation in AF should be investigated in larger studies and the role of omentin in AF should be investigated in larger and selected studies.