Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacı gençler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerin motor becerilerinin ve yaşam kalitelerinin karşılaştırılması
A comparison of the motor skills and quality of life of the YOUTH of syrian asylum-seekers and youth citizens of the republic of Turkey
- Tez No: 769614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAİT BURAK AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Suriye, sığınmacı, göç, motor beceri, yaşam kalitesi, Syria, asylum seeker, migration, motor skills, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa ilinde yaşayan 14-18 yaş arası Suriyeli sığınmacı gençler ile Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı gençlerin motor becerilerinin ve yaşam kalitelerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Şanlıurfa ilinde yaşayan 14-18 yaş arası ortaöğretim öğrencileri arasından rastgele yöntemle seçilmiş 95 erkek (T.C. = 50, Suriyeli sığınmacı = 45) ve 94 kadın (T.C. = 55, Suriyeli sığınmacı =39) olmak üzere toplam 189 gönüllü öğrenci katılmıştır. Katılımcıların motor becerileri Deutscher Motorik Test (DMT) ile sağlıkla ilgili yaşam kaliteleri ise Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ile belirlenmiştir. Gruplar arasındaki farkı belirlemede bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Verilerin analiz sonuçlarına göre T.C. vatandaşı kızların esneklik ve durarak uzun atlama performanslarının Suriyeli sığınmacı hem cinslerine göre, Suriyeli sığınmacı erkeklerin ise 20 m sürat, şınav ve DMT toplam puanlarının T.C. vatandaşı hem cinslerine göre istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. DMT motor beceri sınıflandırılmasında hem sığınmacı hem de T.C. vatandaşı gençlerin düşük ve normal kategorilerde yoğunlaştığı belirlenirken, çok kötü kategorisinde ise sığınmacı gençlerin, T.C. vatandaşı gençlere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yaşam kalitesi (ÇİYKÖ) sonuçlarında ise; T.C. vatandaşı kızların fiziksel sağlık, duygusal, sosyal, okul, psikososyal ve ÇİYKO toplam parametrelerinde sığınmacı hem cinslerine göre istatiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek puanlara sahip olduğu belirlenirken, T.C. vatandaşı erkekler ile Suriyeli sığınmacı erkeklerin yaşam kaliteleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Sonuç olarak; Suriyeli sığınmacı erkeklerin hem cinslerine göre sadece; 20m sprint, şınav ve DMT toplam puanlarının T.C. vatandaşı erkeklerden anlamlı bir şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. Yaşam kalitesi açısından ise; T.C. vatandaşı kızların yaşam kalitesinin bütün parametrelerinde Suriyeli sığınmacı kızlardan yüksek olduğu, erkekler arasında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the motor skills and quality of life of Syrian refugee youth between the ages of 14-18 living in Şanlıurfa and young people who are citizens of the Republic of Turkey (T.R.).A total of 95 male (T.R. = 50, Syrian asylum seeker = 45) and 94 female (T.R. = 55, Syrian refugee =39) randomly selected among secondary school students aged 14-18 living in Şanlıurfa in the 2021-2022 academic year, were included in the study 189 volunteer students participated. The motor skills of the participants were determined by the Deutscher Motoric Test (DMT), and their health-related quality of life was determined by the Children's Quality of Life Scale (PILQ). Independent groups t test was used to determine the difference between groups. According to the results of the analysis of the data, T.R. Turkish nationality girls' flexibility and standing long jump performances according to both genders of Syrian refugees, 20 m sprint, push-ups and DMT total scores of Syrian refugee boys in T.R. It was determined that the citizens were statistically significantly higher than both their genders. In DMT motor skill classification, both asylum seekers and T.R. While it was determined that the youth citizens were concentrated in the low and normal categories, the refugee youth in the very bad category was found to be in the T.R. It has been determined that the number of citizens is more than the youth. In the results of quality of life (PILQL); T.R. While it was determined that the female citizens of Turkey had statistically significantly higher scores in physical health, emotional, social, school, psychosocial and PID total parameters compared to both genders of asylum seekers, T.R. No statistically significant difference was found between the quality of life of male Turkish citizens and Syrian refugee males. As a result; According to both genders of Syrian refugee men; T.R. of 20m sprint, push-up and DMT total points. was found to be significantly higher than male citizens. In terms of quality of life; T.R. It was found that the quality of life of the female citizens was higher than the Syrian refugee girls in all parameters, and there was no significant difference between the boys.