İzmir ilindeki eczane eczacılarının bitkisel ürün kullanımına yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the approaches of the pharmacy pharmacists in İzmir to the use of herbal products
- Tez No: 769632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel ürün, farklı hastalıklarda bitkisel ürün kullanımı, eczacıların tutumu, anket, Herbal product, herbal product use in different diseases, pharmacists' attitude, questionnare
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmamızla İzmir ilinin çeşitli bölgelerindeki eczane eczacılarının bitkisel ürün kullanımına karşı tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: İzmir ilinin belli bölgelerinde görev yapmakta olan 81 adet eczane eczacısına ulaşılmış ve anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Bitkisel ürünlerle ilgili eczacıların bilgi erişimleri ve eczanelerin verileri değerlendirilmiştir. Bulgular: Bir ay içerisinde eczaneye ilaç ve bitkisel ürün almaya gelen hasta sayısı fazla olan eczanelerin farklı bilgi kaynaklarında uyumsuzluk saptadığında bütün kaynakları analiz etme oranı düşüktür. Bu eczaneler hastalara bitkisel ürünlerle ilgili daha az öneride bulunmaktadır. Hastalara bitkisel ürün verirken kendisine oldukça güvenen eczacıların eczanesine ilaç ve bitkisel ürün almaya gelen hasta sayısı da fazladır. Bitkisel ürün alırken eczacıya danışarak alan hasta sayısı yine kendisine güvenen eczacıların eczanesinde daha fazladır. Daha uzun yıllar eczane eczacılığı yapmış olan eczacıların bitkisel ürün verirken kendilerine güvenleri daha fazladır. Mezuniyet sonrası kadınların erkeklere göre bitkisel ürünlerle ilgili eğitim alma oranı daha fazladır. Sonuç: Araştırmamız sonucunda eczacıların bitkisel ürünlerle ilgili çeşitli bilgi kaynaklarına başvurdukları ve konuyla ilgili eğitim almak istedikleri görülmüştür. Bitkisel ürünlerle ilgili bilgisine güvenen eczacıların eczanesine ilaç ve bitkisel ilaç almaya gelen ortalama hasta sayısı daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: With this research, it is aimed to evaluate the attitudes and behaviors of pharmacy pharmacists in various regions of İzmir towards the use of herbal products. Methods: 81 pharmacy pharmacists working in certain regions of İzmir were reached and data were collected by questionnaire method. İnformation Access of pharmacists about herbal products and data of pharmacies were evaluated. Results: Pharmacies with a large number of patiens coming to the pharmacy to buy drugs and herbal products within a month have a low rate of analyzing all sources when they detect inconsistency in different information sources. These pharmacies offer patients less advice on herbal products. The number of patients who come to the pharmacies of pharmacists, who are very confident in giving herbal products to patients, to buy medicines and herbal products is also high. The number of patients who take herbal products in consultation with the pharmacist is higher in the pharmacies of self-confident pharmacists. Pharmacists who have worked as pharmacy pharmacists for many years have more self-confidence when giving herbal products. After graduation, women are more likely to receive training on herbal products than men. Conclusion: As a result of our research, it was seen that pharmacists consulted various sources of information about herbal products and wanted to receive training on the subject. The average number of patients who came to the pharmacy of pharmacists who trust their knowledge about herbal products to buy medicines and herbal medicines was found to be higher.