Günümüz sanatında kent kavramının etkileri
The effects of the city concept in contemporary art
- Tez No: 769706
- Danışmanlar: PROF. MEHMED KAVUKCU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent, Çağdaş Sanat, David Harvey, Ruşen Keleş, Sanatçı, City, Contemporary Art, David Harvey, Ruşen Keleş, Artist
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Geçmişte meydana gelen çeşitli tarihsel olaylar, savaşlar, üretim faaliyetlerindeki gelişmeler, teknolojik ilerlemeler, göçler ve kentsel nüfus oranındaki artışlar, kentleşme süreçlerinin dönemsel olarak değişmesine neden olmuştur. Küreselleşme nedeniyle kentlerin daha cazip yaşama alanları olarak ortaya çıkması ile beraber bu değişim, son zamanlarda giderek hızlı bir hal almıştır. Kentsel mekânlarda yaşanan dönüşümlerin çağdaş sanat eserlerinde irdelenmesi, mimari üretimlerin, günlük yaşamın ve sanatçıların ılımlı eleştirilerinin ötesinde, sanatın keskin eleştirisinin öznesi olduğu sonucunu çıkarmaktadır. Sanatçılar özellikle son dönemlerde, kent kavramının farklı anlayış ve ölçeklerde uygulanmakta olan projelerin kentte yaşayan insanlar üzerindeki etkilerini, kentlerin fiziksel ve sosyo-ekonomik boyutlarında sebep olduğu değişimleri, kendilerine has ve eleştirel yaklaşımlarla gündeme getirmektedir. Bu çalışmada öncelikle günümüze kadar, kentlerin yapılaşma proseslerinin değişim süreçleri ve yaşanan değişimler ile 2000 yılından itibaren düzenlenmiş olan İstanbul bienallerde sergilenmiş olan, kent konusunu ele alan eserler irdelenmiştir. İrdelenen bu eserler, David Harvey ve Ruşen Keleş'in kent kavramı tanımlarından ortaya çıkan kavramlar üzerinden analiz edilmiştir. Analizi yapılan eserlerin kent ile ilgili ele aldığı kavramların grafiksel bir sunum olan tablolar yöntemi ile gösterilmesi, söz konusu kavramlar arasındaki ilişkilerin pragmatik biçimde, doğrudan okunabilirliğini amaçlamıştır. Sanatçıların eleştiri ve yorumlarının sadece bir kavram üzerinden değil çeşitli kavramların kesişim kümesinde yer alan ortaklıklar üzerinde temellendirildiği görülmüştür. Bu bağlamda, kentlerin çağdaş sanatın üretim alanına dahil olmasıyla beraber sanatın da kentin kültürel ve fiziksel bedenine müdahele ettiği söylenebilir. Kent krizlerine çağdaş sanatın işaret ettiği toplumsal ölçekten eleştirel bir gözle bakıldığında, krizlerin çağdaş sanat üzerinden okunabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Various historical occurrence in the past, wars, developments in production activities, technological advances, migrations and increases in the urban population have caused the urbanization processes to change periodically. With the emergence of cities as more attractive living spaces due to globalization, this change has accelerated recently. Examining the transformations experienced in urban spaces in contemporary works of art, it is concluded that architectural productions and daily life are the subject of sharp criticism of art beyond the mild criticism of the artists. Artists, especially recently, bring up the projects that have been implemented in different understandings and scales of the concept of the city. They bring up the effects of the city on the people living in the city, the changes in the physical and socio- economic dimensions of the cities, with their own and critical approaches. In this study, first of all, the change processes for structuring of the cities and the changes experienced through the time were examined as well as the works on the subject of the city which were exhibited in the Istanbul biennials held since 2000. These examined works were analyzed through the concepts that emerged from the definitions of the city concept of David Harvey and Ruşen Keleş. With the inclusion of cities in the production area of contemporary art, it has been seen that art has begun to interfere with the cultural and physical body of the city. It has been revealed that urban crises can be understood in all their aspects when viewed critically from the social scale pointed out by contemporary art.In the research conducted within the scope of the thesis study, it was seen that the criticism and interpretations of the artists were not based on only one concept, but on the concentrations in the intersection of various concepts. It is aimed to show the concepts of the analyzed works about the city with the method of tables, which is a graphical presentation, and to make the relations between the concepts in question directly readable in a pragmatic way.