Managerial perspective of The Turkish defense industrytowards corporate social responsibility and one proposedframework
Türk savunma sanayinin kurumsal sosyal sorumluluğa yönelik yönetici perspektifi ve önerilen bir çerçeve
  1. Tez No: 769920
  2. Yazar: HANÇER ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Defense and Defense Technologies, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma şirketi, Yönetici, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Oryantasyon, sosyal sorumluluk uygulamaları, sosyal sorumluluk alanları, Bioçeşitlilik, Doğal hayat, Sivil Toplum Kuruluşları, Defense company, managers, Social Responsibility, orientation, implementation, domains, biodiversity, wildlife, Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Türk savunma sanayiinde kamu, yerli ve yabancı özel şirket yöneticilerinin KSS perspektiflerinin belirlenmesi; bu yöneticilerin KSS yönelimleri ile mevcut kurumsal sosyal sorumluluk davranışları arasındaki farklılıkların ampirik kanıtlarının sunulması; ve KSS politikalarının belirlenmesinde olası faktörlerin araştırılması bu çalışmanın çerçevesini oluşturmaktadır. Bulgular,“savunma ürünleri”üreten bir şirket yöneticisinin pozitif bir bakış açısı ile sosyal sorumluluk eğilimleri sergilediğine dair çok net sayısal veriler vermektedir. Bununla beraber yöneticilerin - çoğunluğunun mühendis kökenli olmasından kaynaklanabilecek - KSS konusunda kapsamlı bilgilendirilmesine ihtiyaç olduğu görülmüştür. Veriler kamu sermayeli büyük şirket yöneticilerinin KSS'yi bir halkla ilişkiler etkinliği olarak gördüğünü, küçük özel şirket yöneticilerinin ise KSS'ye bir pazarlama aracı ve halkla ilişkiler aracı olarak yaklaştığını göstermektedir. Toplumda öne çıkan çevre koruma baskısından kaynaklanan çevreci etkinlikler ve yöneticilerin eğitim altyapılarından kaynaklanan bilimsel çalışmalara önem veren KSS etkinlikleri yönetici tercihlerinde başı çekmektedir. Bu yönüyle yöneticilerin daha çok hayırseverlik alanında etkinlikler yönünde tercih yaptıkları, şirket içi uygulamalarda ise etik değerleri önceledikleri görülmüştür. Akademisyenlerin ve endüstri liderlerinin bu bilgilerden hareketle savunma şirketlerini günümüz literatürüne uygun KSS araştırma ve uygulamalarını yapmaya teşvik etmeleri beklenmektedir. Çünkü sektör, bu faktörleri dikkate alarak doğru liderlik edecek firma yöneticilerini seçecek ve ait olduğu topluma karşı sorumluluklarını yerine getirerek sürdürebilirliğini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Determining the CSR perspectives of the public-funded, domestic and foreign private company managers in the Turkish defense industry; presenting empirical evidence of the differences between CSR orientations of these managers and their current corporate social responsibility behaviors; and investigate possible factors in determining CSR policies are formed the framework of this study. The findings provided clear empirical data showing that a company manager producing“defense products”exhibits social responsibility tendencies with a positive perspective. However, it has been observed that there is a need to equip managers with comprehensive information on CSR, which may be due to the fact that most of the managers are engineers. The data also revealed that large public-funded company managers consider CSR as a public relations activity, while small private company managers approach CSR as a marketing tool and a public relations tool. Environmental activities arising from the environmental protection pressure that comes to the fore in the society and scientific studies arising from the educational background of the managers lead the management preferences as CSR activities. In this respect, it is seen that managers prefer activities in the field of philanthropy, and they prioritize ethical values in in-house practices. Based on this information, academics and industry leaders are expected to encourage defense companies to conduct CSR research and applications in line with today's literature. Because the sector will select the company managers who will lead by taking these factors into consideration and will ensure company sustainability by fulfilling its responsibilities towards the society it belongs to.