Kerkük merkez ağzının diğer Irak Türkmen ağızlarıyla karşılaştırmalı biçim bilgisi (Çekim morfolojisi)
Comparative form of the central dial of Kirkuk with other Iraque Turkmen dials (Attraction morphology)
  1. Tez No: 769921
  2. Yazar: NOOR AMER NAJM NAJM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biçim Bilgisi, Çekim Ekleri, Kerkük Ağzı, Erbil Ağzı, Telafer Ağzı, Tuzhurmatu Ağzı, Derleme, Sözlük, Morphology, Inflectional Suffixes, Kirkuk Dialect, Erbil Dialect, Tal Afar Dialect, Tuzhurmatu Dialect, Compilation, Dictionary
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Irak Türkmen Türkçesi, bölgede yaşanan siyasi ve sosyal olaylar, kitlesel göç hareketleri ve bölge içerisinde uygulanan politikalar neticesinde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Özellikle eğitimde Latin alfabesine geçilmesi, dili bilen ve kullanan yerli halkın sayısının azalması ile beraber ağızların özellikleri kaybolmaya başlamıştır. Dolayısıyla Irak Türkmen ağızlarının çekim morfolojisini ele alarak ağızlarda zamanla oluşan değişikliği ve ortaya çıkan benzerliklerin ve farklılıkların tespit edilmesi çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda bölgede en yaygın dört ağız olan Kerkük, Erbil, Telafer ve Tuzhurmatu bölgelerinde yaşayan farklı yaştaki insanlarla yapılan derleme sonucu elde edilen ses kayıtları çeviri yazı işaretleriyle yazıya çevrilmiştir. Bunun yanı sıra tarihi birincil kaynaklar olan Arapça eserlere ve dilin asıl kaynağı olan kişilere ulaşılmış ve kaynaklar analiz edilmiştir. Çalışmada ele alınan konu ve yöntem ile literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Iraqi Turkmen Turkish is in danger of disappearing as a result of political and social events in the region, mass migration movements and policies implemented in the region. Especially with the transition to the Latin alphabet in education and the decrease in the number of local people who know and use the language, the characteristics of the dialects have begun to disappear. Therefore, considering the inflectional morphology of Iraqi Turkmen dialects, determining the changes in the dialects over time and the similarities and differences that have emerged constitute the importance of the study. In this context, the audio recordings obtained as a result of the compilation made with people of different ages living in Kirkuk, Erbil, Talafer and Tuzhurmatu regions, which are the four most common dialects in the region, were translated into writing with transcription signs. In addition, Arabic works, which are historical primary sources, and people who are the main source of the language were reached and sources were analyzed. It is aimed to contribute to the literature with the subject and method discussed in the study.