Hepatosellüler karsinom tanısı olan hastaların laboratuvar parametrelerinin, hastaların prognozunun tayinindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evoluation of laboratory parameters efficiancy on determining prognosis in patients with hepatocelluler carsinoma diagnosis
  1. Tez No: 769933
  2. Yazar: YASİN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ ŞENOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hepatosellüler karsinom, NLR, PLR, Sİİ, CAR, tedavi, sağkalım, HCC, hepatocellular, carcinoma, NLR, PLR, SII, CAR, treatment, survival, HCC
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş: Karaciğer kanserleri dünya çapında en yaygın beşinci kanser ve kansere bağlı ölümlerin dördüncü önde gelen nedenidir. HCC ise primer karaciğer kanserlerinin %90'ını oluşturmaktadır. HCC hastalarının ortalama beş yıllık sağkalım oranı %19,6'dır. HCC vakaların çoğunluğunu kronik HBV ve HCV enfeksiyonları oluşturmaktadır. Gereç Yöntem: Çalışmamız Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniklerine 01.01.2010-31.12.2021 tarihleri arasında başvuran HCC tanısı olan 103 hasta ile yapıldı. Hastaların dosyası etik kurallara, hasta hakları yönetmeliğine uygun olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulundan onay alınarak, retrospektif olarak incelendi. 18 yaş üstü olup HCC tanısı olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların ortalama sağ kalım medyan değeri 12 aydır. Bir yıllık genel sağkalım %50.5 iken 3 yıllık sağkalım %32, 5 yıllık sağ kalım %15.5 idi. Çalışmamızda hastalara ait sağkalım ayı ile NLR değerleri arasında negatif, PLR ile negatif, CAR ile negatif, Sİİ ile negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. PCT ile sağkalım ayı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmedi. Sonuç: Kronik HBV ve HCV enfeksiyonları başta olmak üzere viral hepatitler çalışmamızda da saptandığı üzere HCC gelişimi açısından ülkemizde ve dünyada majör risk faktörü olarak görülmektedir. Hastaların erken teşhisi ve sağkalımlarını tahmin edebilmek için kullanılabilen SII, CAR, PLR, NLR oranları çalışmamızda sağkalımı tahmin etmede anlamlı saptandı. CAR indeksi ile sağkalım arasında diğer indekslere göre ilişki daha kuvvetliydi. Hastalığın ileri evrelerinde inflamasyonun fazla olması ve hastaların malnutrisyonundan dolayı olduğu düşünüyoruz. Fakat ne kadar kullanışlı olsalarda standart cut-off değerlerinin olmaması, karşılaştırmalı çalışmaların yetersiz olması nedeni ile indekslerin kullanılması için daha cok calısmaya gerek olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Liver cancer is the fifth most common cancer worldwide and it is the fourth leading cause of cancer-related deaths. HCC makes up 90% of the primary liver cancers. The average five-year survival rate of HCC patients is 19.6%. Chronic HBV and HCV infections constitutes the majority of HCC cases. Material and Method: This study was carried out with 103 patients diagnosed with HCC who applied to the outpatient clinics of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology, Department of Gastroenterology between 01.01.2010 and 31.12.2021. The files of the patients were reviewed in accordance with the ethical rules and the patient rights regulation, after obtaining approval from the Ethics Committee of the Faculty of Medicine of Süleyman Demirel University. Patients over the age of 18 with diagnosis of HCC were included in the study. Results: The median-survival of the patients is 12 months. One-year overall was 50.5%, 3-year survival was 32%, and 5-year survival was 15.5%. In this study, the follwoing statistically significant correlations were observerd: A positive correlation between the months of survival and NLR values, a negative correlation between the months of survival and PLR, a negative correlation between the months of survival and CAR, and a negative correlation between the months of survival and SII. However, no statistically significant correlation between the month of survival and PCT was observed. Conclusion: Viral hepatitis, especially chronic HBV and HCV infections, is cosnidered as a major risk factor for the development of HCC in our country and also in the world, as demonstrated in this work. In this study, SII, CAR, PLR, NLR ratios, which can be used to predict early diagnosis and survival of patients, were found to be significant factors in predicting survival metrics. The relationship between the CAR index and survival metrics was stronger than the other indices. We think it is due to the high inflammation in the advanced stages of the disease ,and the malnutrition of the patients. However, although these findings are useful, we believe that further studies are needed to use these indices because of the lack of standard cut-off values, and the inadequacy of comparative studies in the literature.