Santrifüj pompa deney seti geliştirilmesi ve bir santrifüj pompanın karakteristik eğrilerinin elde edilmesi üzerine bir araştırma
Development of centrifugal pump experiment set and eveluation of centrifugal pump characteristics
- Tez No: 77004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TUNÇ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Centrifugal pums, Pumping test unit n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SANTRİFÜJ POMPA DENEY SETİ GELİŞTİRİLMESİ VE BİR SANTRİFÜJ POMPANIN KARAKTERİSTİK EĞRİLERİNİN ELDE EDİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTİRMA Ahmet UYAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Tarım Makinaları ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr.M.Tunç Ö2CAN Yıl: 1998, Sayfa: 59 Jüri DûçDr. M.TunçÖZCAN Prof.Dr. Ali BASÇETİNÇELİK Doç.Dr. Emin GÜZEL Ülkemizde doğal yollarla elde edilen su kaynakları sulama gereksinimini karşılayamadığından yeraltı su kaynaklarının devreye sokulması gerekmektedir. Bunun için de yatay ve düşey milli sulama amaçlı pompalar kullanılmalıdır. Ekonomik bir sulama, çeşitli sulama metodlarının yamada bilgili bir pompa seçimi yapmakla mümkündür. Sulama pompaj tesislerinin kurulmasında, tesisin şartlarına uygun ve en yüksek verimle çalışabilen pompanın seçimi gerekir. Bu seçimi yapabilmek içinde sulama pompalarının çalışma karakteristikleri iyi bilinmelidir. Bilinçli pompa seçimi, aynı zamanda imalat sanayisini de, yenilikçi ve kaliteli pompa imalatına yöneltir. Daha önceden 2“ ve daha büyük pompalar için yapılan pompa testi çalışmalarında, pompa verimlerinin ortalama %45- %80 sınırları arasında olduğu bulunmuştur. Bu araştırmada, 1”lik iki adet yatay milli santrifüj pompa kullanılmıştır. Denemelerde uygulanan ölçümler TS-268 ve TS-824 e göre yapılmıştır. Deneme düzeneği, pompaların bağımsız, seri ve paralel çalıştırılabilecek şekilde yapılmıştır. Debi ölçümü, pompanın çıkış borusuna bağlı su sayacı ile yapılmıştır. Manometrik yükseklik ise, pompanın çıkış borusuna manometre, emiş borusuna da vakum metre takılarak ölçülmüştür. Güç ölçümü ampermetre kullanılarak yapılmıştır. Yapılan denemelerde en yüksek verim değeri %41,1 bulunmuştur. Bu sonuç küçük pompa verimlerinin %45 değerinden daha aşağıda olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler Yatay milli santrifüj pompa, Test düzeneği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THESIS DEVELOPMENT OF CENTRIFUGAL PUMP EXPERIMENT SET AND EVELUATIQN OF CENTRIFUGAL PUMP CHARACTERISTICS Ahmet UYAN DEPARTMENT OF Agricultural Machinery INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr.MTunç ÖZCAN Year: 1998, Page: 59 Jury Doç.Dr. M.Tunç ÖZCAN ProfDr. AUBAŞÇETİNÇELÎK Doç.Dr. Emin GÜZEL Natural rain fall is inadequate for Agricultural in our country because of this under ground sources should be used. Therefore horizontal and vertical pumps should be used. Economic irrigation is possible when the user is well informed about pumping equipment, apart from being aware of the other factors. For the pump station one should select an appropriate pump such mat it would work at it's highest efficiency. Because of this the pump working characteristics should be known. Conscious pump selecting would encourage the manufacturing industry to produce high quality pump. We know from previous pumping test that pumps efficiency ranged between 45% and 80%. In the test 2“ and bigger pumps were used. Two 1”centrifugal pumps were used in our working. Measurements were conducted according to TS-268 and TS-824 in this test. Pumps could be worked single mode as well as series and parallel mode in the test station. Discharge was measured with flowmeter that was fixed on the pressure pipe. Head was measured with manometer and vacuumeter. Manometer was fixed on pressure pipe and vacuumeter was on the suction pipe. Power was measured with a combined volt and ampermeter. Maximum efficiency was found to be 41,1% in mis tests. According to these result, small pumps efficiency is lower than 45%.