Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu müze ve kütüphanesi'ndeki vakıf mühürlerinin hat sanatı bakımından incelenmesi
An examination of the foundation seals in Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu museum and library in terms of calligraphy
- Tez No: 770044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖNKOL ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu müze ve kütüphanesi, vakıf, mühür, Hat Sanatı, Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu museum and library, foundation, seal, Calligraphy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlığın yolunu aydınlatmada, tarihten bu yana ışık tutarak, yol gösterme niteliği taşıyan kütüphanelerin önemi bizler için ne kadar büyük bir paya sahip ise geçmişten günümüze yine bu nitelikler ile insan uygarlığına gerek delil olan belgeleri ile gerekse kanıt taşıyan kalıntıları ve özgün eserleri ile katkı sağlayan müzelerin payı da oldukça fazladır. Bu nitelikleri amaç edinip taşıyan ve Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak kurulan Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu müze ve kütüphanesi ilk özel müze olma niteliğini de ayrıca taşımaktadır. Birçok kültürel anlamı barındırarak geleceğe taşıyan kütüphaneler vakıf yolu ile kurulmuşlardır. Adını kütüphane ve müze kurucusundan alan Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu müze ve kütüphanesi de, bu muhterem şahsın kıymetli eserleri, özverili gayreti ve emekleri ile oluşturulmuş olan bir vakıf kuruluşudur. Bu kıymetli eserler içerisinde yaklaşık 27.000 ciltlik basma ve 6119 yazma eser kütüphanenin arşivinde yer almaktadır. Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu kütüphane arşivinde yer alan yazma eserlerde bulunan vakıf mühürlerinin incelenmesi, bu kıymetli eserlerin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlarken kitaba gösterilen ehemmiyetin bu açıdan da değerlendirilmiş olması tez çalışmamızı belirlemede etkenlik sağlamıştır. Bu çalışmada Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu arşiv kütüphanesinde yer alan 6119 yazma eserin tamamı dijital olarak incelenmiş, mühürler taranarak, tasnifi yapılmış ve ardından vakıf mühürleri kataloğu oluşturulmuştur. Oluşturduğumuz katalogda eserlerin envanter bilgileri ile eser hakkında genel ve mühürlerin hat sanatı bakımından değerlendirilmesi yapılmıştır. Böylece Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu Kütüphanesi arşivi yazma eserlerdeki vakıf mühürlerin hat sanatı açısından incelenmesi çalışması ortaya konmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of libraries, which have the quality of guiding and illuminating the way of humanity since history, has a great share for us, and the share of museums that contribute to human civilization with these qualities, with their documents as evidence as well as with their evidence-bearing remains and original works. is also quite a lot. Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu museum and library, which aims and carries these qualities and was established under the Konya Metropolitan Municipality, also carries the quality of being the first private museum. Libraries that carry many cultural meanings to the future have been established through foundations. Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu museum and library, which takes its name from the library and museum founder, is a foundation institution that was created with the precious works, devoted efforts and efforts of this revered person. Among these precious works, approximately 27,000 volumes of print and 6119 manuscripts are in the archive of the library. The examination of the foundation seals found in the manuscripts in the library archive of Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu contributed to the transfer of these precious works to future generations, while the importance given to the book was evaluated from this point of view, which contributed to the determination of our thesis. In this study, all 6119 manuscripts in the Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu archive library were digitally examined, the seals were scanned, the seals were classified, and then the foundation seals catalog was created. In the catalog we created, the inventory information of the works and the general evaluation of the work and the seals in terms of calligraphy were made. Thus, it is aimed to present the study of examining the foundation seals in the manuscripts of Ahmet Rasih İzzet Koyunoğlu Library archive in terms of calligraphy.