Çukurova Bölgesi doğal vejetasyonunda bulunan tek ve çok yıllık baklagillerin (Leguminosae sp.) başlıca morfolojik ve tarımsal özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 77009
  2. Yazar: FAZLI HAKKOYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Vejetasyon, Tek Yıllık Baklagiller, Ekotip, Genotip, Melezleme, Natural Vegetation, Annual Legumes, Ecotype, Genotype, Crossing
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ DOĞAL VEJETASYONUNDA BULUNAN TEK VE ÇOK YILLIK BAKLAGİLLERİN (Leguminosae sp.) BAŞLICA MORFOLOJİK VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA FAZLI HAKKOYMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Yıl: 1998. Sayfa: 163 Jüri : Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Prof.Dr. Sahabettin ELÇİ Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL Çukurova Bölgesi doğal vejetasyonunda bulunan tek ve çok yıllık baklagillerin başlıca morfolojik ve tarımsal özelliklerinin saptanması üzerine yapılan bu araştırma 1994-95 ve 1995-96 yıllarında 50 X 20 cm aralıklı ekilmiş tek bitkilerde yürütülmüştür. İncelenen bitkilerde, vejetatif özellikler % 50 çiçeklenme döneminde, generatif özellikler ise hasat olgunluğu döneminde saptanmıştır. Bu araştırma, hem bölgenin tek ve çok yıllık baklagil ekotiplerini belirlemek, hemde ileride baklagiller konusunda yapılacak çalışmalarda temel olabilecek anaç genotipleri saptamak, bunların gelecekte yapılacak melezleme programlarında gen sağlayıcı bitki olarak önemlerini ortaya koymak amacıyla ele alınmıştır. İncelenen özelliklerin, standart sapması ve varyasyon katsayıları hesaplanmış; tek ve çok yıllık baklagillerde yaş ot ağırlığı, kuru ot ağırlığı, tohum verimi yönünden yüksek bir varyasyon; vejetasyon süresi, sap uzunluğu, bitki boyu, yaprakçık uzunluğu ve genişliği, bakla uzunluğu, genişliği ve kalınlığı ile çiçeklenme ve meyve bağlama süresi yönünden daha düşük bir varyasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MORPHOLOGICAL AND AGRONOMIC CHARACTERS OF SOME ANNUAL AND/OR PERENNIAL LEGUMES (Leguminosae sp.) NATURALLY GROWN IN ÇUKUROVA REGION FAZLI HAKKOYMAZ INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Year: 1998. Pages: 163 Jury : Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Prof.Dr. Şahabettin ELÇİ Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL In this study, mainly morphological and agronomic characters of some annual and/or perennial legumes grown naturally in Çukurova-region were investigated. During 1994-95 and 1995-96 periods, the observations were taken from the individual plants sown on rows sized 50 X 20 cm. Traits related to vegetative development were measured and recorded at 50 % flowering stage and related to generative ones at the harvesting maturity stage. The aims of this study particularly were to define annual and perennial native legumes of Çukurova and to determine their germ plasma potential in hybridization. For investigated characters, arithmetic average, standard deviation, and variance coefficient were calculated and interpreted. In green herbage yield, hay yield and seed yield of individual plant, very high variations were recorded. But, considerably low variations were determined in stem lenght, plant height, length and wide of leaflet, lenght/wide and dimension of pod and the day number past by the flowering and/or podding.