Finansal tabloların düzeltme öncesi ve sonrası verilerinin karşılaştırılması ile kredi taleplerinin değerlendirilmesi
Evaluation of credit requests by comparison of the financial statements' before and after adjustment data
- Tez No: 770104
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Değerlendirme, Finansal Tablolar, Finansal Analiz, Kredi Türleri, Credit Evaluation, Financial Statements, Financial Analysis, Types of Loans
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İster geleneksel olsun isterse katılım türünden olsun bütün bankaların temel amaçlarından birisi kuşkusuz yatırımlar için firmalara kredi tahsis etmeleridir. Kredi tahsis sürecinde ise kredi talebi için başvuru yapan müşterinin kendisi ve firması çeşitli açılardan (nicel ve nitel) analiz edilir ve bu analiz sonucuna göre kredi taleplerine çeşitli oranlarda değişen olumlu ve olumsuz cevaplar verilir. Kredi kurumları için önemli olan konu, firmalara aktarılan kredinin belirtilen şartlarda ve sürelerde sorunsuz bir şekilde geri alınabilmesidir. Bu tezde, kredi talebi için bankaya başvuran firmaların bu taleplerinin nasıl değerlendirildiği üzerinde durulmuştur. Kredi taleplerinde temel finansal analiz yöntemlerinin yanı sıra özellikle aktarma-arındırma işleminde her bir firma için muhtemel kötü senaryolar çizilerek klasik anlayışın dışında bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere 3 farklı firmanın talepleri firmalara ait bilanço ve gelir tablosu verilerinden hareketle analize tabi tutulmuştur. Bu analizde, öncelikle orijinal mali verilerin yer aldığı finansal tablolar, bankaya özgü aktarma-arındırma işlemiyle tekrar ele alınmış; bu işlem sonucunda düzeltilmiş mali verilere ulaşılmış ve bu yeni veriler temelinde kredi talepleri değerlendirilmiştir. Bu tez kapsamında, 3 farklı firmanın kredi taleplerinin hangi gerekçelerle kısmen kabul, tamamen kabul ve tamamen ret edildiği örnek finansal tablolar üzerinde yapılan aktarma-arındırma işlemleriyle anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Allocating loans to businesses for investments is undoubtedly one of the main purposes of all banks, whether traditional or participation type. In the loan allocation process, the customer applying for a loan request and his business are analyzed from multiple aspects (quantitative and qualitative), and based on the result of this analysis, positive or negative replies are given to loan requests at various rates. The important issue for credit institutions is the ability to take back their credit in the specified conditions and timeframes without any problems. This thesis focuses on how the requests of the enterprises applying to the bank for loan are evaluated. In addition to the basic financial analysis methods in loan requests, possible bad scenarios are drawn for each company, especially in the transfer-refining process, and an evaluation outside of the classical understanding is made. In this context, the requests of three different enterprises were analyzed based on the balance sheet and income statement data of these enterprises. In this analysis, the financial statements containing the original financial data were firstly reconsidered with the bank-specific purification-transfer process; the corrected financial data at the end of this process were obtained and loan requests were evaluated on the basis of these new data. This thesis tries also to explain the reasons why the loan requests of the three different enterprises were partially accepted, fully accepted or completely rejected using the transfer-removal process made on sample financial statements.