Türkiye'de kamu borçlarının ekonomik kalkınma üzerine etkileri
The effects of public debt on economic development in Turkey
- Tez No: 770105
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Borcu, Ekonomik Büyüme ve Kalkınma, Eş Bütünleşme Testi, İç/Dış Borç Stoğu, Public Debt, Economic Growth and Development, Co-Integration Test, Internal/External Debt Stock
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kamu borçlanması, kamu gelirinin gideri karşılamadığı durumlarda önemli bir finansman kaynağıdır. Ayrıca borçlar ekonomik kalkınmanın hızlanabilmesi için ihtiyaç duyulan yatırımların finanse edilmesinde de kullanılmaktadır. Günümüzde giderek artan ve kamuoyunun gündemini meşgul eden kamu borcu sorunu, daha fazla çalışma yapılması gereken önemli bir konu haline gelmektedir. Bir ülkedeki kamu borçlanması ve borç yönetiminin etkin ve verimli yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada kamu borçlarının başta büyüme olmak üzere makroekonomik değişkenler üzerinde oluşturduğu etkiler ele alınmaktadır. Ayrıca bu etkiler hem teorik çalışmalar ve iktisadi savlarla hem de Türkiye'yi kapsayan ampirik çalışmalarla ortaya konulması amaçlanmaktadır. İktisadi akımlar, borçlanma ve borçlanmanın ekonomi üzerinde oluşturduğu etkileri farklı değerlendirilmektedir. Bu tezde Türkiye'deki kamu borcunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelemektedir. Enflasyondan arındırılmış reel rakamlarla 2003-Q1 ve 2021-Q4 dönemine ait, iç ve dış borç stoku, GSYH değişkenleri ile eş bütünleşme testi uygulanmaktadır. Uygulanan analizler sonucunda, bağımlı değişken GSYH ile bağımsız değişkenler iç ve dış borç stoğu arasında uzun dönemli bir ilişkinin varlığı tespit edilmektedir. Verilere Johansen eş bütünlük testi uygulanmakta ve FMOLS ve DOLS tahmin edicileri yardımıyla iç ve dış borç stokunun uzun dönemde GSYH negatif etkilediği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public borrowing is an important source of financing when public revenue does not cover expenses. In addition, debts are also used to finance investments needed to accelerate economic development. The problem of public debt, which is increasingly increasing and occupying the agenda of public opinion today, is becoming an important issue that needs to be studied further. Public borrowing and debt management in a country must be done well. In this study, the effects of public borrowing on macroeconomic variables, especially growth, are discussed. In addition, it is aimed to reveal these effects both with theoretical studies and economic arguments and with empirical studies covering Turkey. Economic flows, borrowing and the effects of borrowing on the economy are evaluated differently. In this thesis, the effect of public debt on economic growth in Turkey is examined. Matching integration analyses are applied to the internal and external debt stock and GDP variables for the period 2003-Q1 and 2021-Q4 with the real figures adjusted for inflation. As a result of the applied analyzes, the existence of a long-term relationship between the dependent variable GDP and the independent variables internal and external debt stock is Deciphered. The Johansen equivalence test is applied to the data and with the help of FMOLS and DOLS estimators, it is concluded that the stock of domestic and foreign debt has a negative impact on GDP in the long term.